<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vestas i medvind – aksjen til ny rekord

Sterk topplinje og gjenopplivet guiding overskygger ekstraordinær vindmøllesmell.

    Publisert 11. aug. 2020 kl. 15.25
    Oppdatert 11. aug. 2020 klokken 15.39
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 383 ord
    REKORD I KØBENHAVN: Vestas-aksjen har tirsdag for første gang passert 900 danske kroner. Foto: Bloomberg

    Vestas oppnådde langt større omsetning enn ventet i andre kvartal i år, mens inntjeningen kom inn under forventningene, viser tall fra den danske vindenergigiganten.

    Omsetningen landet på 3,54 milliarder euro, opp 67 prosent fra samme periode i fjor. Medianestimatet på forhånd var 2,60 milliarder, ifølge tall selskapet har hentet inn selv.

    Driftsresultatet før spesielle poster ble på 34 millioner euro, mens analytikerestimatet selskapet hadde hentet inn her var på 113 millioner. Ifølge Reuters var det i en Refinitiv-undersøkelse en forventning på 127,4 millioner. I andre kvartal i fjor var Vestas' inntjening 128 millioner euro.

    Resultatet ble tynget av ekstraordinære garantiavsetninger knyttet til reparasjon og oppgradering av vindmøllevinger. Disse beløp seg til 175 millioner euro. Dessuten peker vindmølleprodusenten på at coronapandemien har medført høyere transportrelaterte kostnader.

    Finansdirektør Marita Fredriksson forklarer ifølge nyhetsbyrået Ritzau at de ekstraordinære avsetningene begrenser seg til områder som er særlig utsatt for «høyintensitetslyn».

    Aksjen til rekordnivå

    Tross svakere resultat, stiger Vestas-aksjen kraftig tirsdag.

    I morgentimene var den raskt opp 8 prosent. Like etter klokken 15 er oppgangen utvidet til 8,3 prosent, og aksjen står i 917 danske kroner i København.

    Det er første gang aksjen handles over 900 kroner, ifølge Ritzau.

    Guiding tilbake

    Selskapet har valgt å vekke til live sine egne prognoser igjen, etter å ha suspendert disse i forbindelse med coronakrisen.

    Helårsomsetningen ventes til mellom 14 og 15 milliarder euro, det samme som før coronakrisen. Analytikere hadde imidlertid ventet en nedjustering til 13,6 milliarder, og guidingen var dermed bedre enn forutsett.

    Vestas estimerer nå en driftsmargin før ekstraordinære poster på mellom 5 og 7 prosent i år. Før prognosene ble lagt på is i april var forventningen en margin på 7–9 prosent.

    I andre kvartal var driftsmarginen 1,0 prosent, ned fra 6,0 prosent i andre kvartal i fjor, og under forventningen på 4,4 prosent. Ekskludert de ekstraordinære avsetningene ville marginen i andre kvartal vært 5,9 prosent.

    Rekordreserve

    Selskapets ordrebeholdning nådde ny rekord gjennom andre kvartal. Ved utgangen av perioden sto den i 35,1 milliarder euro, 3,6 milliarder opp fra samme tid i fjor.

    Ordreinngangen i andre kvartal oppgis til 4.148 megawatt, til en samlet verdi av 3,2 milliarder euro. På forhånd var den estimer til 3.948 megawatt, eller 2.944 milliarder euro.

    Totalt leverte Vestas vindturbiner tilsvarende 4.020 megawatt. Nesten halvparten gikk til USA.