<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lukasjenko talte til tilhengere mens opposisjonen demonstrerte

Mens Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko ba sine tilhengere forsvare landet, krevde titusener av demonstranter at presidenten går av.

    Publisert 16. aug. 2020 kl. 15.38
    Oppdatert 16. aug. 2020 klokken 15.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 438 ord
    STØTTE: President i Hviterussland, Alexander Lukashenko, fikk en bekreftelse på støtte fra Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix

    Både tilhengere og motstandere av presidenten demonstrerte søndag i sentrum av hovedstaden Minsk.

    – Jeg ba dere ikke komme hit for å forsvare meg, men for første gang på et kvart århundre for å forsvare landet og dets uavhengighet, sa Lukasjenko i en tale til sine støttespillere.

    Om lag 10.000 demonstranter var til stede, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange viftet med hviterussiske flagg og ropte takk.

    I en annen del av byen marsjerte tilhengere av opposisjonen gjennom gatene. De hadde et stikk motsatt budskap til presidenten og ropte at han må gå av.

    Putin lover støtte

    Samtidig som demonstrasjonene pågikk i Minsk, fikk Lukasjenko en bekreftelse på støtte fra en svært viktig alliert: Russlands president Vladimir Putin.

    Han er villig til å hjelpe Hviterusslands leder i tråd med en militæravtale mellom landene, ifølge en uttalelse fra Kreml, som ble sitert av nyhetsbyrået Reuters. Budskapet skal ha blitt formidlet av Putin selv i en telefonsamtale med Lukasjenko.

    I uttalelsen hevdes det også at Hviterussland utsettes for ytre press. Lukasjenko advarte i sin tale om trusler både fra Nato-land og den hviterussiske opposisjonen.

    – Gir vi etter for dem, vil det gå bratt nedover, og vi vil aldri klare å rette opp flyet, hevdet presidenten.

    Blomster og ballonger

    Men tross presidentens advarsler er motstanderne hans mer enn klare for å prøve noe nytt.

    Flere titusen mennesker deltok i opposisjonens Frihetsmarsj, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange bar blomster og ballonger mens de viste seierstegn med fingrene.

    – Lenge leve Hviterussland, ropte demonstranter kledd i hvitt, som er blitt opposisjonens farge.

    I forkant hadde opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja oppfordret til fredelige protester. Tikhanovskaja valgte å dra i eksil i Litauen etter først å ha erklært seg som vinner av det omstridte presidentvalget i Hviterussland forrige helg.

    Lukasjenko hevder han fikk 80 prosent av stemmene, men kritikere mistenker omfattende valgfusk.

    Sendt med busser

    En del av tilhengerne i støttemarkeringen for presidenten ble fraktet med busser inn til Minsk, melder BBC.

    Det er også kommet meldinger om offentlig ansatte som angivelig har fått ordre om å delta i denne demonstrasjonen.

    Luksasjenko står i spissen for et autoritært styre og har sittet med makten i Hviterussland siden 1994. Han er blitt kalt «Europas siste diktator».

    Russisk støtte har vært viktig for å holde på makten, og Lukasjenko beskrev lørdag bistanden han angivelig ble lovet i samtalen med Putin.

    – Vi ble enige om at på vår første forespørsel, skal omfattende hjelp gis for å trygge landets sikkerhet, sa Lukasjenko.

    Forholdet mellom de to presidentene er dermed tilsynelatende langt bedre enn bare for noen uker siden. Da ble 33 russere pågrepet i Hviterussland, og Lukasjenko hevdet de var leiesoldater som var sendt for å destabilisere landet i forkant av valget. Ifølge landets etterretningstjeneste var de tilknyttet den private russiske Wagner-gruppen.

    (©NTB)