<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beregning: Tangen må betale 300 millioner kroner i formuesskatt

Oljefondssjef Nicolai Tangen får et solid hopp i formuesskatt når han nå flytter 5 milliarder kroner over i banken. Der får han trolig null i rente.

Publisert 25. aug. 2020
Oppdatert 25. aug. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
Nicolai Tangen er ny sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond Foto: NTB Scanpix

En beregning Aftenposten/E24 har gjort, viser at Tangen må ut med totalt 60 millioner kroner i formuesskatt i løpet av skatteåret 2020.

Dersom formuesskatten blir liggende fast de kommende fem årene, som hans åremål varer, vil han betale rundt 300 millioner kroner i formuesskatt i denne perioden.

Dette er nærmere 15 millioner kroner mer i året enn hva han måtte betalt dersom han beholdt pengene i fond. Årsaken er at aksjer og fondsandeler verdsettes med 35 prosent rabatt når skatten skal regnes ut.

Tangen varslet mandag at han kommer til å selge seg helt ut av hedgefondet Ako Capital, som han var sentral i å bygge opp. Dette for å fjerne alle eventuelle interessekonflikter når han trer inn i rollen som ny sjef for oljefondet.

Årslønnen på 6,65 millioner kroner som han får i den jobben, er langt fra nok til å veie opp for det han taper i formuesskatt og den eventuelle verdistigningen han kunne fått gjennom å ha pengene i fond.

– Han kommer til å få en rente på rundt null prosent i året, slik rentene er på bankinnskudd ute i Europa nå, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets til Aftenposten/E24.

(©NTB)