<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rettskraftig dom: 53 mill. i sikte for EAM Solar

EAM Solar ett skritt videre i et flere år langt juridisk mareritt.

    Publisert 25. aug. 2020 kl. 16.28
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 283 ord
    MEDHOLD I MILANO: For EAM Solar og adm. direktør Viktor E. Jakobsen. Foto: Eivind Yggeseth

    En domstol i Milano har avvist Aveleos' krav om å suspendere betalingen av 5 millioner euro i erstatning til EAM Solar, opplyser det Oslo Axess-noterte solenergiselskapet tirsdag. Selskapet ble selv orientert om beslutningen i mandag.

    I fjor ble Igor Akhmerov, Marco Giorgi og Aveleos dømt til å sammen betale 5 millioner euro i erstatning til EAM Solar og EAM Solar Italy Holding. Det tilsvarer 53 millioner kroner etter dagens vekslingskurs.

    27. juli søkte Aveleos imidlertid om å suspendere betalingen, og 19. august ble søknaden behandlet i rettsapparatet i Milano, der den altså er blitt avvist.

    Selv om erstatningsdommen nå er rettskraftig, er den fortsatt midlertidig, all den tid de dømte fortsatt kan lykkes med å omgjøre sin domfellelse. Første høring i deres ankeprosess er 9. oktober i år.

    Juridisk mareritt

    I 2014 kjøpte EAM Solar 31 solkraftverk i Italia. I ettertid er kjøpet blitt et juridisk mareritt for selskapet. 17 av parkene var ikke bygget etter forskriftene, og kunne hverken produsere strøm eller selges på grunn av forfalskede dokumenter.

    Samtidig bygget de langsiktige kontraktene om salg av strøm til den italienske staten på dokumentasjon som var forfalsket, ifølge italiensk rett.

    Dette visste ikke EAM Solar da selskapet kjøpte solkraftanleggene av investeringsselskapet Aveleos. Selskapet mente det var utsatt for svindel og krevde minst 250 millioner euro i erstatning.

    I april i fjor ble EAM Solar tilkjent 5 millioner euro som foreløpig erstatning.

    Straffedomstolen i Milano besluttet at både Giorgi og Akhmerov var skyldige i kriminell kontraktrettslig svindel mot EAM Solar i forbindelse med salget av den såkalte P31-porteføljen.

    Det ble også besluttet at Aveleos må betale EAM Solar 5 millioner euro for foreløpige skader, uten å vente på en eventuell anke eller den endelige skadeavgjørelsen.