<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
GENI: Warren Buffett, sjef for investeringsselskapet Berkshire Hathaway, forstod i tidlig alder vesentlige økonomiske sannheter.  Foto: NTB Scanpix

Warren Buffett og en hårklipp til 2,6 millioner

Det er ikke rart at Warren Buffett er milliardær i dag. Han forstod begrepet rentes rente allerede da han var 10 år gammel.

Publisert 28. aug. 2020 kl. 18.04
Oppdatert 28. aug. 2020 klokken 18.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 498 ord

Vi kan ofte stille spørsmålet: Hva er det som gjør at de rike er rike? Hva gjør de som ikke jeg gjør? Vel, svarene kan være mange. 

Én ting Warren Buffett forstod tidlig var konseptet med rentes rente. Jo raskere resten av oss forstår dette, desto bedre vil det gå.

På søndag blir investorlegenden 90 år. Wall Street Journal har skrevet en hyllest og en oppskrift så vanlige dødelige kan lære av Orakelet fra Omaha

Bibelske dimensjoner

Buffett er en av historiens mest suksessrike investorer, og sitter i dag på en estimert formue på 82 milliarder dollar, eller 720 milliarder kroner. Det gjør ham ifølge Bloomberg til verdens 6. rikeste.

Han har imidlertid tjent hele 90 prosent av formuen etter han ble 65 år gammel, og det er et av hovedpunktene i Buffetts investeringsstrategi.

– Jeg har lenge anbefalt det jeg kaller Metusjalah-teknikken, sier Buffett til Wall Street Journal.

I et notat forklarer investoren at teknikken går ut på en kombinasjon av et langt liv og stabil avkastning. Buffett gjorde sin aller første investering for hele 78 år siden da han var 11 år gammel. Da kjøpte han tre aksjer i oljeselskapet Cities Service. 

LEGENDE: Warren Buffett deler av sin innsikt og anbefaler en forsiktig og ikke minst langsiktig tilnærming. Foto: AFP

– Modellen ser ut til å fungere, men jeg har bare nådd 9 prosent fram til mål, sier Buffett, og henviser til at Metusjalah blir omtalt i Bibelen som det lengstlevende mennesket noensinne. Metusjalah ble 969 år gammel.

Rentes rente

Da Buffett var 10 år gammel leste han en bok om rentes rente, og konkluderte raskt med at «det er her pengene ligger», ifølge Alice Schroeders biografi om investoren.

Han har fulgt denne strategien gjennom et langt liv og stabile investeringer blir dermed til store summer i det lange løp. Dette står i sterk kontrast til dagens daytradere som kjøper og selger aksjer med bare timers mellomrom. 

Hårklipp til 2,6 millioner

Da Buffett var i 20-årene hadde rentes rente-tankegangen blitt som en refleks for ham. Da han betalte 31.500 dollar for huset sitt i Omaha, omtalte han det som «Buffetts dumhet» fordi det i hans hode var millioner av dollar etter rentes rente-prinsippet.

Buffett synes det var hårreisende å betale 300.000 dollar, eller 2,6 millioner kroner, for en hårklipp. Foto: NTB Scanpix

Venner og familie kan huske at Buffett mumlet ting som: «Vil jeg virkelig bruke 2,6 millioner på denne hårklippen?» eller «Kan jeg kaste bort 500.000 dollar på dette?», da han vurderte om han skulle bruke noen få dollar på småting. For ham var noen få dollar brukt nå, flere hundre tusen tapt i fremtiden fordi de ikke kunne få rentes rente.

Mange kritiserer Buffett og mener han har gjort store feil under coronakrisen, men også nå viser Orakelet fra Omaha at tålmodighet og utholdenhet er superkrefter i aksjemarkedet. 

Sist uke økte for eksempel formuen hans med 7,6 milliarder kroner.