<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tester vaksine på 440 voksne mennesker

Målet er å få regulatorisk godkjennelse og produsere en milliard doser i 2021.

    Publisert 3. sep. 2020 kl. 10.08
    Oppdatert 3. sep. 2020 klokken 10.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 258 ord
    VIL LAGE EN MILLIARD DOSER I 2021: Franske Sanofi og toppsjef Paul Hudson. Foto: NTB Scanpix

    Franske Sanofi og britiske GlaxoSmithKline har tatt sin coronavaksineutvikling til en ny fase.

    Det er snakk om en fase 1/2, med klinisk testing av selskapenes proteinbaserte covid-19-vaksinekandidat, i kjølvannet av lovende resultater fra forstudier de to selskapene har utført.

    Vaksinekandidaten er basert på samme proteinbaserte teknologi som Sanofi har benyttet i sesonginfluensavaksiner og pandemisk adjuvantteknologi fra GSK.

    Den nye fasen inkluderer 440 deltagere, som alle er friske voksne.

    Testingen vil skje i USA, opplyser selskapene torsdag.

    Fase 3 i desember

    De første resultatene ventes å være klare tidlig i desember. Dersom resultatene er positive, vil selskapene sikte mot å ta utviklingen til fase 3 innen utgangen av 2020, og deretter oppnå regulatorisk godkjennelse i første halvår 2021.

    Normal prosedyre er å teste sikkerhet hos et begrenset antall pasienter i første fase, og deretter å teste effekt og sikkerhet i større grupper i fase 2 og 3.

    Samtidig opplyser Sanofi og GSK at de utvider produksjonen av adjuvanter og antigener, slik at de vil kunne produsere opp mot én milliard coronavaksinedoser i 2021.

    Har avtaler med USA og UK

    I juli meldte Sanofi og GSK om et samarbeid med amerikanske myndigheter om forsyning av opp mot 100 millioner vaksinedoser til USA.

    USA har opsjoner for kjøp av opptil 500 millioner doser til på lengre sikt.

    Selskapene har i tillegg forhandlet med britiske myndigheter om forsyning av opptil 60 millioner doser, men vil også bidra til å sikre forsyninger for hele verden med sin tilknytning til det WHO-ledede Covax-samarbeidet for å sikre vaksineforsyninger til alle land.

    AstraZeneca har startet massetesting av sin vaksine mot Covid-19
    AstraZeneca har startet massetestingen av sin vaksine mot Covid-19. Flere selskaper er også i finalen og resultatene ventes å komme i neste måned.