– Jeg tror vi nå går inn en fase hvor boligprisene avtar, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Avtatt har ikke boligprisene gjort så langt i 2020. Coronakrisens inntog i mars førte til et prisfall på 1,4 prosent den måneden, men fra utgangen av desember 2019 til utgangen av august i år, har prisene økt med 7,9 prosent. Macic tror prisfesten kan være over, for denne gang.
– Jeg tror vi begynner å nærme oss en topp for dette årets del. Det er mulig at prisene skal øke litt til, men jeg tror høsten blir som normalt, litt kjedelig, kald og trist, akkurat som boligprisutviklingen kommer til å bli, sier sjeføkonomen.
Boligprisene stiger i august for femte måned på rad og ifølge Eiendom Norges prisstatistikk så har boligprisene steget med 1,1 prosent nominelt forrige måned.
Fra årsskiftet til nå har prisveksten vært på 7,9 prosent, hvor mye skal prisene falle tror du?
– Det er vanskelig å si hvor mye de skal ned. Mye avhenger av hva som skjer med smitten og om den holdes under kontroll. Jeg har sagt tidligere at boligmarkedet vil oppleve en større knekk om det kommer en ny nedstengning, sier Macic.
Vi tror boligprisene skal ende på 3 prosent i 2020 som helhet. Vi skal litt ned fremover og en litt sterkere nedgang enn det vi har sett de foregående åreneHenning Lauridsen, Eiendom Norge
Grottefester
Men sjeføkonomen tror ikke på en ny nedstengning, selv om flere yngre folk ser ut til å gi mer blaffen enn før.
– Jeg tror det kommer til å bli en normal høst hvor boligprisene normalt faller mot slutten av året. Men jokeren er corona. Blir folk lei, ikke bryr seg om smittevern og det blir hundre bunkersfester til, så har vi et problem, sier Macic.
– Du tror på renteøkning allerede om ett års tid, vil det ha noe påvirkning?
– Ja, jeg tror renten skal opp en eller annen gang i 2021, fordi norsk økonomi er i bedring og boligmarkedet går bedre enn fryktet. Men jeg tror ikke det vil ha den store effekten på boligprisene, jeg ser for meg en rolig og relativt flat utvikling nasjonalt og kraftigere i Oslo.
– Kraftigere fall enn normalt
Det er ikke noe unormalt at boligprisene faller om høsten, men forskjellen i år er at de i tilfelle vil falle fra et unormalt høyt nivå. Eiendom Norge tror derfor prisene vil falle mer.
– Vi tror boligprisene skal ende på 3 prosent i 2020 som helhet. Vi skal litt ned fremover og en litt sterkere nedgang enn det vi har sett de foregående årene. Vi tror de realøkonomiske virkningene av corona vil begynne å slå inn, som lavere lønnsoppgjør, sier adm. direktør Henning Lauridsen.
Nejra Macic mener boligmarkedet er blitt snakket litt for mye opp.
– Kanskje spesielt i juli, da meldte mange meglere om stadig nye rekorder, men det er altså ikke noe eksplosivt marked. Det har vært noen sterke måneder, men nå tror jeg renteeffekten er tatt ut og boliglånsforskriften vil forhindre unormal utvikling fremover.
Privatmegleren tror også effekten av lav rente er tatt ut, men adm. direktør Grethe W. Meier satser på en sterkere årsvekst enn kollegene i Eiendom Norge.
– Jeg tror det på landsbasis vil ende på 4-5 prosent og Oslo på 7 prosent, fordi det er lavt tilbud her. Markedet er veldig sunt nå, det er færre på visning og folk er selektive. Vi ønsker oss et normalmarked videre, sier Meier.
Tror på mer prisvekst
Ikke alle er enige i at den lave renten har gjort jobben sin i boligmarkedet. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er en av dem.
– Jeg tror renteffekten varer lenger, men vi ser at markedet har roet seg. August-tallene gir inntrykk av et mindre brennhett marked, selv om det kun er én måned det er snakk om, sier Haugland.
– Tror du på videre prisvekst utover høsten?
– Ja, det tror jeg. Det vil komme et prisfall mot slutten av året, men ikke så kraftig som normalt, sier Haugland.
Sjeføkonomen mener en avtatt prisvekst kan få Norges Bank til å revurdere tidligere renteoppgang, om sentralbanken skulle ha dette i tankene.
– Tallene for august kan snu forventningene om tidligere renteoppgang, hvis tendensen fortsetter med svakere prisutvikling så er det liten grunn til å heve renten neste år. Vi tror fortsatt Norges Bank vil heve renten første gang i mars 2022, sier Haugland.
Også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror på videre prisvekst, men tøylet av boliglånsforskriften.
– Jeg tror at det lave rentenivået bidrar til at prisene fortsetter å stige, samtidig tror jeg boliglånsforskriften bidrar til at de ikke stikker helt avgårde som i 2016, sier Olsen.
Han minner om at kjøpekraften er vesentlig bedret for de fleste.
– Vi har hatt et dramatisk rentekutt og kjøpekraften er økt med rundt 15 prosent, så det er rom for videre vekst, sier Olsen.