<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Romfartsdrøm endte i skifteretten

De hjalp romfartsorganisasjonen ESA med å holde styr på underleverandørene, men måtte selv melde avbud da kassen var tom.

Publisert 6. sep. 2020 kl. 18.17
Oppdatert 11. sep. 2020 klokken 14.48
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord
– DA STOPPET ALT: – Våren 2020 kom corona, og da stoppet alt opp, sier Espen Holje, gründer og daglig leder i Escio (t.h.). Fra venstre tidligere styreleder Atle Jensen og Frode Iversen, sjef i kontorfellesskapet NT6. Foto: Anders Horntvedt

– Konkursen er en konsekvens av corona og noen feilslåtte investeringer, oppsummerer Espen Holje (42), gründer og daglig leder i Escio.

IT-selskapet på Gjøvik har laget programvare for å hjelpe bedrifter og organisasjoner med innovasjon og bruk av teknologi på en smartere måte.

Selskapet har vært én av få norske småbedrifter som har hatt avtale med romfartsorganisasjonen ESA, og kontrakten ble et gjennombrudd for selskapet.

Det var på ingen måte gitt at søsterorganisasjonen til amerikanske NASA ville gi noen kontrakt til et minikonsulentfirma i Innlandet, eller at de i det hele tatt skulle studere anbudet seriøst.

Flere investorer på banen

Selv om mange synes romfart er spennende, får neppe mange gåsehud av løsningen Escio leverte: Et verktøy for prosjektstyring av leveranser fra aktørene innen romfart i Europa.

ESA styrer programmer som navigasjonssystemet Galileo og værsatellittene MetOp. Et utall leverandører, underleverandører og delprosjekter er involvert, og frem til Escio kom inn i 2016, hadde ESA en løsning basert på manuell rapportering og delvis automatiserte rutiner.

Senere ble det inngått vedlikeholdsavtaler for å videreutvikle systemet, og romfartsorganisasjonen ble én av de fornøyde kundene på Escios referanseliste.

Fagforbundet, Aller Media, Hegnar Media, Sulland Gruppen, Motor Gruppen, Gausdal Landhandleri, EAB Engineering og Akershus fylkeskommune er andre kunder Escio har hatt.

ESA-kontrakten gjorde at Escio ble kjent i miljøet, og dermed dukket også investorene opp.

– Det sitter en aktør som vurderer å kjøpe seg inn i selskapet. I tillegg har vi møtt noen interessenter «face to face», men fokuset vårt er lønnsom vekst og ikke salg av selskapet, sa Holje til Finansavisen i november 2018.

– Da stoppet alt opp

Tirsdag 1. september meldte han oppbud ved tingretten i Hamar, der selskapet har hatt formell forretningsadresse.

Det skulle vi ikke ha gjort. Det ga oss en veldig svak base av arbeidskapital
Espen Holje, Escio

Ifølge Holje er den umiddelbare årsaken til oppbudet at Sparebanken Østlandet krever innløst et pant i driftsløsøre på 1,3 millioner kroner.

Den økonomiske situasjonen i selskapet har imidlertid sin årsak i investeringer som ble gjort et par år tilbake, hevder han.

– Vi investerte i kompetanse og opplæring. Det forsvant da ansatte sluttet, sier han.

Han angrer på at Escio i fjor høst skjøt inn kapital i tidligfaseselskapet Vixel, som utvikler samhandlingsløsninger i virtual reality for bygg- og anleggsbransjen.

KASSEN VAR TOM: – Konkursen er en konsekvens av corona og noen feilslåtte investeringer, oppsummerer Espen Holje, gründer og daglig leder i Escio (t.h.). Fra venstre tidligere styreleder Atle Jensen og Frode Iversen, sjef i kontorfellesskapet NT6. Foto: Anders Horntvedt

Vixel hentet 21 millioner kroner i en emisjonsrunde i fjor.

Da gikk AF Gruppen og Skagerak Maturo inn med mest, mens Escio skjøt inn rundt én million kroner.

Escio

 
(Mill. kr) 2018 2017
Driftsinntekter 12,9 11,0
Driftsresultat 0,6 0,2
Resultat før skatt 0,6 0,2
Årsresultat 0,4 0,2
Eiere (ved inngangen til 2019): Espen Holje (76 %), Håvard Gjære Narvesen (16 %), Erik Nittemark Wien (8 %).

– Det skulle vi ikke ha gjort. Det ga oss en veldig svak base av arbeidskapital, sier Holje.

– Sommeren 2019 og høsten 2019 begynte det å bli utsettelser i store kundeprosjekter. Våren 2020 kom corona, og da stoppet alt opp. Kunder stoppet eksisterende prosjekter, og det ble ikke satt i gang nye, sier Holje.