<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har allerede tjent 37 millioner etter kjøp av vekstrakett

Øystein Stray Spetalen har tjent 37 millioner kroner på å dra Arribatec på børs via skallselskapet Hiddn. Flere kjendisinvestorer har fått være med på leken.

Publisert 4. sep. 2020
Oppdatert 6. sep. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
SJAKKTREKK: Investor Øystein Stray Spetalen har endelig fått brukt børsskallet i Hiddn Solutions til noe fornuftig, med god mottagelse fra aksjemarkedet. Foto: Iván Kverme

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Fredag kom nyheten mange investorer har ventet på, nemlig en «reverse takeover» i Øystein Stray Spetalens tomme børsskall Hiddn.

Kursen spratt opp 44 prosent til 2,1 kroner etter at Hiddn kjøpte det norske programvareselskapet Arribatec. Og man må holde tungen rett i munnen for å skjønne transaksjonen.

Først kjørte Arribatec en rettet emisjon mot Spetalen, Jan Christian Opsahl, Martin Nes, Lars Christian Stugaard, Ketil Skorstad, Torstein Tvenge, Lars Nilsen og Jan Haudemann-Andersen på 85 millioner kroner, til en prising på 255 millioner kroner før penger.

Deretter ble kassen tømt med 50 millioner kroner i Hiddn, før aksjonærene i Arribatec mottar snaut 360 millioner aksjer i Hiddn til en kurs på 0,94 kroner som oppgjør. Det gir en transaksjonsverdi på 340 millioner kroner.

Store papirgevinster

Spetalen & co. har allerede gjort en kule på investeringen og sitter med en papirgevinst på rundt 37 millioner kroner etter oppkjøpet.

Jan Christian Opsahl og Jan Haudemann-Andersen sitter med gevinster på henholdsvis 13 og 4,5 millioner kroner. Alle investorene som deltok i transaksjonen har inngått en seksmåneders lock-up-periode.

For de eksisterende aksjonærene i Hiddn som ikke fikk delta i den rettede emisjonen i Arribatec, vil det bli gjennomført en reparasjonsemisjon på mellom 25 og 35 millioner kroner i Hiddn til en tegningskurs på 0,94 kroner. Meglerhuset Carnegie har fungert som rådgiver.

Ungt selskap

Arribatec leverer løsninger, tjenester, rådgivning og infrastruktur til selskaper og institusjoner hvor menneskelig kapital utgjør det meste av virksomheten. I hovedsak basert på Unit4 Business World og selskapets egen programvare.

– Med sterke utsikter og betydelige markedsmuligheter vil Arribatec fortsette videre med M&A-tiltak og akselerere den organiske veksten, sier styreleder Martin Nes i Hiddn i en børsmelding.

Programvareselskapet ble grunnlagt i Oslo i 2016 og ledes av Per Ronny Stav og tidligere kolleger fra Unit4. 

I et intervju med Finansavisen på slutten av fjoråret uttalte Stav følgende:

«Jeg har alltid hatt ambisjoner, men vi har vokst raskere enn det vi har trodd, og forventer fortsatt god vekst. Vi er nok ikke der at vi er så gira på en rask exit eller få inn private equity på eiersiden nå, men i løpet av 3-4 år ser vi nok en del-exit, enten det er å gå på børs eller inngå i andre strategiske allianser».

Sterk vekst

I 2019 omsatte selskapet for 118 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på 5,5 millioner kroner, noe som gir en margin på 4,7 prosent. 

Ser man i perioden fra oppstart i 2015 frem til 2019 har den årlige veksten (CAGR) vært på 103 prosent. 

Siden oppstart har selskapet tiltrukket seg over 200 norske og internasjonale kunder innen alt fra finans til jernbane, og har rullet ut løsninger for Axactor i seks europeiske land, det franske ingeniørselskapet Alten med 35.000 ansatte, amerikanske Judge Group og sikter seg inn på å ta store deler av forsknings- og universitetssektoren.

I snitt har Arribatec landet én ny kunde pr. uke siden oppstart fordelt på selskapets 80 konsulenter og 20 utviklere.

De ansatte i Arribatec sitter på 57 prosent av aksjene, mens Per Ronny Stav og Øystein Stray Spetalen har en eierandel på henholdsvis 29 og 14 prosent før transaksjonen.