<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elden og Kleiven henter politifolk til nytt firma

John Christian Elden og svindeljeger Kjell-Ola Kleiven starter nytt rådgivningsfirma som skal finne og identifisere nettskurkene.

    Publisert 8. sep. 2020 kl. 20.48
    Oppdatert 10. sep. 2020 klokken 11.18
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 741 ord
    BLIR STYREMEDLEM OG RÅDGIVER: – Min jobb blir å sikre for at virksomheten foregår på lovlig vis, sier John Christian Elden (til venstre). Videre mot høyre Preben Fjeld, Alf Amberg og Kjell-Ola Kleiven. Foto: Anders Horntvedt

    – Jeg har mange klienter som ønsker å oppklare og løse saker, for eksempel når penger er borte. Etterhvert finnes det mange tekniske muligheter for å gjøre nettopp det. Min jobb blir å sikre for at virksomheten foregår på lovlig vis, sier John Christian Elden (53), advokat og fersk styremedlem og investor i det ferske nisjekonsulentfirmaet Raven Cyber Intelligence Solutions.

    Elden er ferdig med dagens runde i Høyesterett og svinger innom lokalene til Risk Information Group, som selger konsulenttjenester innenfor områder som risiko og sikkerhetsanalyse.

    – Skal finne ukjente gjerningsmenn

    – Ideen er at Raven skal gjøre det samme for kundene på nett som det Risk Information Group tilbyr i den virkelige verden. Vi skal finne og identifisere ukjente gjerningsmenn som skjuler seg på internett, sier Alf Almberg (50), fersk daglig leder i Raven.

    Risk Information Group ble startet av Kjell-Ola Kleiven (42) og Preben Fjeld (53) i 2010. Selskapet har som spesialitet å gi kundene råd om hvordan de skal klare seg i en kaotisk verden.

    De seneste årene har også Kleiven vært et kjent fjes for norske TV-seere, gjennom to sesonger av «Svindeljegerne» på TV3.

    Serien har tatt for seg ulike svindelmetoder, og hvert program var bygget opp som en jakt som endte med en konfrontasjon med en eller flere svindlere.

    Risk Information Group var et pengesluk i seks år før vinden snudde: Selskapet tapte 12 millioner kroner i perioden 2010-2015, men i 2019 leverte selskapet sitt fjerde år på rad med overskudd.

    Legger inn fem millioner kroner

    Nå er Kleiven og Fjeld klar med en ny knoppskyting. Med på laget er advokat John Christian Elden. Som investorer deltar Gunnar Rydning, som tidligere jobbet i Verdane, samt venture-investor Petter Mannsverk Andresen.

    Jeg kjenner John Christian fra mange år tilbake og hadde tidlig dialog for å få ham med
    Kjell-Ola Kleiven, styreleder i Raven

    Raven Cyber Intelligence Solutions er dels datter- og dels søsterselskap av Risk Information Group. Ettersom Risk Information Group går inn med 2,5 millioner kroner i egenkapital, deltar også Geir Trygve Feltstykket i spleiselaget.

    Feltstykket er investor i Risk Information Group, og har bakgrunn fra Bonnier, Bisnode og Norpost.

    – Vi legger inn fem millioner kroner i startkapital, sier Kleiven.

    Han ønsker ikke å oppgi nøyaktig hvilke investorer som har skutt inn hva, men gir uttrykk for at Elden har fått en større aksjepost enn hva kapitalinnskuddet hans skulle tilsi.

    – Jeg kjenner John Christian fra mange år tilbake og hadde tidlig dialog for å få ham med. Han sitter på en unik juridisk kompetanse. Verdien av å få ham med er langt større enn kronebeløpet ha skyter inn, sier Kleiven.

    Skal slå tilbake mot skurkene

    Alf Almberg har vært politimann siden 1998, og jobbet frem til mandag 31. august som etterforskningsleder ved Oslo politidistrikt. Formelt har han permisjon fra politiet i ett år.

    THE FAB FOUR: Raven-gründerne. Fra venstre Alf Amberg, Kjell-Ola Kleiven, Preben Fjeld og John Christian Elden. Foto: Anders Horntvedt

    – Jeg har møtt Elden flere ganger i forbindelser med saker jeg har jobbet med. Men da vi hadde vårt første møte i Raven-sammenheng før sommeren, tenkte jeg: Nå må jeg passe på hva jeg sier, sier Almberg med et smil.

    I Raven er idéen å gi kundene muligheten til å slå tilbake og ta innersvingen på cyberskurkene, enten kundene er privatpersoner, næringsliv eller lovens lange arm.

    Selskapet har to ben, forklarer Kleiven.

    – Det ene er en app for næringslivet og bankene for å sikre trygge betalinger, og at vi verifiserer hvem som sender og mottar penger. Det er for å hindre at CEO-svindel, fakturasvindel og investeringsbedragerier ikke kan skje. Det andre er en portefølje av verktøy til politi og forsvarsmyndigheter. Noen av disse produktene kan også selges til private aktører. I denne sammenhengen er vi både kompetanse- og teknologiselgere.

    – Er det ikke politiets og myndighetenes jobb å bekjempe kriminalitet og slå tilbake mot skurkene?

    – Jo, så derfor gjør vi ikke det. Det vi gjør, er å selge verktøyet som setter kundene i stand til å gjøre det. Du kan sammenligne oss med en selger av skrujern og verktøy, sier Almberg.

    I tillegg til Almberg jobber én tidligere politimann for Raven fra Israel. Ytterligere et par personer med politibakgrunn skal være på vei inn, mens Kleiven er styreleder.

    – Ambisjonen er at vi om tre–fire år skal ha positiv kontantstrøm, og et miljø på tre-fire personer i Oslo pluss tre-fire personer som jobber fra baser andre steder i verden, sier Kleiven.