<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens høyeste skal bore for Equinor i Nordsjøen

Nobles «Noble Lloyd Noble» skal bore inntil 15 brønner for Equinor på norsk sokkel etter å ha boret tilnærmet perfekte brønner på Mariner-feltet utenfor Skottland.

    Publisert 8. sep. 2020 kl. 20.28
    Oppdatert 9. sep. 2020 klokken 11.38
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 301 ord
    EQUINOR-FAVORITT: «Noble Lloyd Noble», verdens høyeste jack up-rigg. Foto: Jamie Baikie/Equinor

    Equinor har tildelt Noble Drilling Norway en kontrakt for å bore tre brønner på Valemon-feltet i Nordsjøen med den 2016-bygde jack up-riggen «Noble Lloyd Noble».

    Kontrakten som har oppstart neste sommer inkluderer også en opsjon på én brønn på Valemon-feltet, samt ytterligere 11 brønner som ikke angår samme lisens.

    Noble har også fått en rammeavtale med den norske energigiganten.

    Halvert rate

    Borekampanjen på Valemon ventes å ta 230 dager, og Equinor estimerer verdien av de faste brønnene til 51 millioner dollar. Det tilsier en dagrate på 221.700 dollar.

    I tillegg kommer kostnader for integrerte tjenester, blant annet boretrykksovervåkning (MPD), og kostnader til modifisering, mobilisering og demobilisering.

    Fra 2016 og frem til nå har riggen tjent 451.000 dollar pr. dag på oppdrag for Equinor.

    – Vi er veldig fornøyde med jobben denne riggen har gjort for oss på Mariner utenfor Skottland (...). Gjennom god planlegging og samarbeid har de oppnådd sterke operasjonelle resultater nært opptil hva vi definerer som en perfekt brønn. Vi ser fram til å fortsette samarbeidet også på norsk sokkel, sier Erik G. Kirkemo, direktør for Boring og brønn, i en kommentar.

    Avtalen er betinget av at riggen får samsvarsuttalelse fra Petroleumstilsynet.

    Skreddersydd

    «Noble Lloyd Noble» ble bygget i Singapore og skreddersydd til Equinors behov. Riggen kostet tett på 600 millioner dollar da den ble bestilt i 2013 og er oppkalt etter riggselskapets grunnlegger Samuel Lloyd Noble.

    Riggen er verdens høyeste jack up-rigg, og kan stå på vanndyp ned til 150 meter i tøffe værforhold. Siden november 2016 har den vært på kontrakt med Equinor på britisk sokkel.

    Oppdraget skulle avsluttes denne måneden, men ifølge en fersk flåteoppdatering har riggen fått arbeid ut november.

    Noble søkte nylig om konkursbeskyttelse under chapter 11 i USA. Planen er foreløpig at all obligasjonsgjeld - rundt 3,4 milliarder dollar - skal konverteres til egenkapital.