<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De beste penskoene

Oxford, derby, chelsea eller norwegian welt? Finansavisen Premium guider deg gjennom høstens skovalg.

Publisert 25. okt. 2020
Oppdatert 26. okt. 2020
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1350 ord
Article lead
lead
PENSKOEN: En sort oxford er en hjørnestein i skogarderoben. Foto: Eivind Yggeseth
PENSKOEN: En sort oxford er en hjørnestein i skogarderoben. Foto: Eivind Yggeseth

Det sies at menns eneste smykke er klokken. Men da har man glemt bilen, båten og ikke minst det vi går i hver eneste dag: sko.

Dette er en guide til hvilke sko du skal velge i høst, kategorisert i tre grupper tilpasset norsk hverdag og forhold.

Penskoene du bruker på jobb og på fest.

Skoene som tar deg til jobben, til møter eller på søndagstur.

Og skoene som blander de to foregående kategoriene når været ikke tillater sylskarpe, italienske sko med såpeglatte skinnsåler.

La det første være sagt. Ingen sko varer evig. Ingen sko er laget for å bli brukt hver dag året rundt. Men dersom du bruker dem riktig, behandler dem som din partner og kjøper kvalitet, skal du ikke se bort ifra at de varer lenger enn deg.

Og da er heller ikke økonomien i et par sko til 12.000 kroner helt idiotisk.

Denne artikkelen er en del av Finansavisen Premiums store skoguide.

DRESSKOEN: Oxfords, double monks og penny loaferen. Alt en trenger. Foto: Eivind Yggeseth

Den viktigste skoen: Penskoen

Først ut er penskoene. Dette inkludere de tre mest brukte skoene menn tar på seg når det står «formelt» på invitasjonen eller kollegiet ditt kler seg i dress. Dette er skoen du bruker på jobb, ikke på veien til. Og dersom du etterlever dette skillet, lufter dem godt og bruker skotrær, er det håp for at skoene kan vare i mange år.

Oxford

Hva en pensko er, kommer an på hvem du spør. Men om du skal finne en fellesnevner blant majoriteten så er det at oxforden er den definitive penskoen.

Hva er en oxford?

Oxforden har sitt utspring fra engelske eliteuniversitet på 1800-tallet. Skoen er i praksis en støvel kuttet rundt ankelen, som følge av at studentene den gang ønsket seg noe luftigere på bena.

Modellen kjennetegnes av en lukket hals og en helt tett snøring, uavhengig om den kommer med eller uten mønster (brogue) eller tåkappe (cap-toe).

LUKKET: Oxforden kjennetegnes av en lukket hals og en helt tett snøring. Foto: Eivind Yggeseth

Hva skal den brukes til?

Oxforden er ren og pen, og er det med god grunn. Den er laget og holdt ubesudlet for å passe alle formelle anledninger hvor kleskoden er dress, smoking og der EBITDA-marginer er relevant. Date? For stiv.

Jobbintervju eller bryllup? Definitivt.

Hvilken skal du velge?

Det trygge valget: En evig klassiker til alle anledninger er Church's Consul til 6.800 kroner.

Crocket & Jones’ oxford er skoenes greatest hits-plate, der modellen med semsket cap-toe er platens beste låt. Pris 5.500 kroner.

Edward Green er skoenes svar på rike filantroper som gir til veldedighet uten å løpe til mediene med det. Dette er en sko til 11.200 kroner som for de aller fleste bare er en sort sko. Men de som vet, vet.

Tre ting å tenke på:

Skal du ha ett par, gå for den sorte. Semsket brunt er nummer to eller tre i rekken.

Oxforden gjør seg best med lærsåle, men er du mye på farten eller og må stole på ett par, tilsier det norske klimaet at du bør velge gummi.

Modellen er bygget slik at den sitter tettere enn vanlig, derfor er størrelse viktigere enn med andre sko. Bruk tid og finn den riktige til din fot. Lar du være, kan du vente deg mye smerte.

Oxford

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Nei

Brunch og grilling

Nei

Casual friday

Gjort riktig

Date

Nei

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Ja

Jobbintervju

Ja

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Ja

Monkstrap

Monkstraps er herrepynt i singel eller dobbel form, som oftest er å se på bena hos den mer dandy delen av befolkningen.

Det er en sko som deler meninger, ikke bare fordi den er populær blant folk med raske sveiser og biler, men også fordi alt som kommer i alligatorskinn bærer med seg et visst image.

Det betyr ikke at det ikke er en bra sko.

Hva er en monkstrap?

Monkstrapen kjennetegnes primært av at den bruker en spenne i stedet for skolisser for å stramme overlæret rundt foten. Modellens rene snitt og fasong gjør den til en av de mer avanserte og mest pyntede penskoene i menns skoarsenal, og er et statementplagg i samfunnets mer dekadente kretser.

SPENNER: Monkstrapen kjennetegnes primært av at den bruker en spenne i stedet for skolisser for å stramme overlæret rundt foten. Foto: Eivind Yggeseth

Skoens opprinnelse er imidlertid mer pietistisk.

Historisk ble monkstrapen først brukt av munker i europeiske klostre på 1400-tallet, og ble foretrukket for sin mer beskyttende konstruksjon over sandaler.

Angivelig ble skoen popularisert av en engelskmann som tok skoen med seg tilbake fra kontinentet og har vært solgt i stort antall frem til i dag.

Hva skal den brukes til?

Monkstrapen er en sko du kan kle deg opp eller ned med (som oftest opp), fra de mest formelle til de mindre, avhengig av modell, lærtype og hvorvidt du går for en singel eller dobbeltspent.

En enkeltspent monkstrap kan fint parres med et par penere chinos eller kombineres med dress. Gjort riktig kan de brukes med jeans, men sørg for at det er en sammenheng mellom bukse og sko.

Mens den enkeltspente er originalen, er doble monkstraps et produkt av sartorial evolusjon og den mest flashy varianten. Tenk en nystrøket bukse med krispe brettekanter som ligger i riktig høyde over luksusokkene du fikk til jul.

Hvilken skal du velge?

Dersom du vil ha en double monkstrap i semsket skinn med den klassiske tåkappen (cap-toe) og ønsker den i en spesifikk farge: Skabo Double Monkstrap. 4.300 kroner hos Skabo.

Er du ute etter den litt mindre pyntede varianten, er Church’s single monkstrap i grått hakket mindre sjokkerende. 7.000 kroner hos Ferner Jacobsen.

Og dersom kun det beste er godt nok, er navnet Lobb. John Lobb. Kan kjøpes fra svenske Skoaktiebolaget for 9.900 kroner.

Ting å tenke på:

Ta i betraktning at monkstrapen er et blikkfang i ethvert rom, og dersom jobb eller anledning krever en viss grad av anonymitet, velg heller oxforden.

Monkstrap

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Nei

Brunch og grilling

Nei

Casual friday

Nei

Date

Gjort riktig

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Ja

Jobbintervju

Ja

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Gjort riktig

Loafer

På få måneder har den norske arbeidsstokken gått fra å gjøre oppkjøp og fusjoner i blankpolerte oxfords, til å selge flyobligasjoner i pyjamas og tøfler.

Men det finnes en mellomting. En sko som både er komfortabel på foten og passer til alt.

Hva er en loafer?

Penny-loaferen er en klassisk modell som har vært inn og ut av motebildet i flere tiår. Modellen er opprinnelig norsk, og ble utviklet av Aurlandskoen på 1930-tallet, men ble delt med massene takket være Ivy League-kulturen i USA.

TRADISJON: Pennyloaferen er opprinnelig norsk og ble utviklet av Aurlandskoen på 1930-tallet. Foto: Eivind Yggeseth

Hva skal du bruke den til?

I sort regnes den mer som formell dressko, mens en mer casual vårvariant i mykere brunt og semsket skinn er å foretrekke dersom den først og fremst skal brukes som en fritidssko.

Det er opplest og vedtatt at et par ordentlige sko løfter et antrekk og gjør deg velkledd, selv om man bare velger mer avslappede plagg som jeans og t-skjorte. Penny-loaferen gjør seg best for sin allsidighet. Det er kanskje den eneste skoen du kan bruke på kontoret og samtidig dra med deg i kofferten på ferie i Spania. Når det en gang blir aktuelt.

Et alternativ er tassle-loaferen. Modellen kjennetegnes av «duskene» på overlæret, og er en sko med opprinnelse fra Amerika og innflytelse fra europeisk skotradisjon.

Historisk sett har modellen vært forbundet med finansmiljøet på Wall Street, men modellen har også vært et vanlig skue på yrkessjåfører langs norske veier.

Hvilken skal du velge?

For en litt rimeligere men stilmessig pen variant: Lotusse Camoscio Penny Loafer. Kvaliteten er bra tross prisen. Finansavisen har besøkt fabrikken. 2.400 kroner hos Ferner Jacobsen.

Vil du tilbake til røttene, blir det Ivy League-varianten Boston fra Crocket & Jones til 5.400 kroner hos Cavour.

Er du i markedet for luksus, er valget klassikeren Horsebit signert Gucci. Loaferen gjorde sin debut i 1953 og har vært en bestselger siden. 6.700 kroner.

Loafer

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Gjort riktig

Brunch og grilling

Gjort riktig

Casual friday

Ja

Date

Ja

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Gjort riktig

Jobbintervju

Gjort riktig

Forretningstilstelninger

Gjort riktig

Smoking

Nei

Ønsker du mer inspirasjon til vinterens beste fottøy? Les resten av skoguiden her.