<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil bygge over 120 giga-vindmøller utenfor norskekysten

Vindmøllene Aker Offshore Wind skal installere kan bli like høye som Eiffeltårnet. 

    Publisert 3. nov. 2020 kl. 14.02
    Oppdatert 5. nov. 2020 klokken 19.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 424 ord
    SATSER: Kjell Inge Røkke er største eier i Aker Offshore Wind via Aker.  Foto: Iván Kverme

    Sør-Korea, Skottland, California og Norge er foreløpig de stedene som Aker Offshore Wind AOW-ME har satt seg som mål om å bygge havvindparker.

    Foreløpig er det ingen havvindparker utenfor Norges kyst, men tidligere i år godkjente norske myndigheter «Hywind Tampen»-prosjektet til Equinor om å bygge elleve flytende vindturbiner til havs. Byggingen skal starte i 2022.

    Men etter Equinor er det trolig Kjell Inge Røkke som blir landets neste utbygger av havvindparker gjennom Aker Offshore Wind. I sommer meldte regjeringen at områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II skal åpnes opp for søknader om fornybar energiproduksjon til havs.

    «Nå skriver vi et nytt kapittel i norsk energihistorie. For første gang vil det bli mulig å søke om konsesjon for større prosjekter for vindkraft til havs på norsk sokkel», sa Olje- og energiminister Tina Bru (H) i pressemeldingen.

    Vil utvikle 1,7 GW

    Ifølge regjeringen vil det i disse to områdene ligge til rette for utviklingen av 4,5 gigawatt (GW) med vindkraft. 

    HAVVIND: Slike vindparker skal Aker Offshore Wind bygge og eie. Noen vil være bunnfaste, men andre vil være flytende. Foto: Equinor

    Aker Offshore Wind er blant selskapene som skal søke om konsesjon i løpet av 2021. Selskapet ønsker å utvikle totalt 1,7 GW med vindkraft i disse to områdene.

    – Vårt mål er installere 500 megawatt (MW) i Vestavindar-prosjektet. Havdybden der er rundt 200 meter, noe som gjør område egnet for havvind, sier adm. direktør Astrid S. Onsum i Aker Offshore Wind på tirsdagens kvartalspresentasjon.

    – I Sønnarvindar-prosjektet vil vi utvikle 1.200 MW. Her er havdybden på 50 til 70 meter, så her er bunnfaste vindinstallasjoner det mest sannsynlige valget, fortsetter hun.

    Aker Offshore Wind

     
    (Mill. kr) 8. juli – 30. sept.
    Driftsinntekter 0,2
    Driftsresultat −16,1
    Resultat før skatt −14,7
    Resultat etter skatt −14,7

    Venter på vilkårene

    Men før selskapet gjør en investeringsbeslutning, venter de på rammevilkårene fra regjeringen, som ennå ikke er vedtatt.

    – Norge kan bli et veldig attraktivt vindmarked. Men for øyeblikket er det en rekke faktorer som må løses, sier Onsum. 

    I en introduksjonsvideo i forbindelse med tirsdagens kvartalspresentasjon, kom det frem at havvindturbinene vil bli omtrent like høye som Eiffeltårnet i Paris, som måler 324 meter. 

    Analytiker Eivind Garvik i Carnegie tror hver slik turbin vil ha en produksjonskapasitet på mellom 12 og 14 MW. Hvis man legger dette til grunn, vil Aker Offshore Wind installere mellom 122 og 142 slike vindturbiner for å oppnå 1,7 GW. 

    Hvis Aker Offshore Wind får lisens til å bygge disse vindparkene, og regjeringens vilkår er akseptable for selskapet, vil byggingen trolig starte i 2026. 

    Selskapet ble spunnet ut av Aker Solutions i sommer og notert på markedsplassen Merkur Market, som nå har byttet navn til Euronext Growth.