Når en internasjonal superkjendis, en legendarisk vinfamilie fra Sør-Frankrike og en klassisk champagneprodusent samles over en god middag, skjer det store ting. Trioen fikk lyst til å lage en roséchampagne av det legendariske slaget.
Fem års planlegging
Over fem år tok det trioen Brad Pitt, Mattew Perrin og Rodolphe Péters å få alt på plass for å lansere prestisjemerket Fleur de Miraval fra Champagne. Det franske lovverket til Champagne skulle si sitt, en vinstil skulle velges og ikke minst skulle trioen smake seg til om det var mulig. Kunne Fleur de Miraval bli en høykvalitets roséchampagne? Selv mener de at de har lansert en perle.
Solgt vin for 70 millioner
Fra vår side dukker det opp mange spørsmål. Er vinen verdt nærmere 3.700 kroner? Eller er det hele en PR-jippo? Etter en zoom-samtale og smaking denne uken med vinmakerne Mattew Perrin og Rodolphe Péters hersker det ingen tvil om at trioen har lyst til å sette spor. De har allerede champagne for over 70 millioner kroner.
– Vårt ønske er å skape noe nytt og bedre i rosévin-kategorien i Champagne. Kun 12 prosent av den totale produksjonen i Champagne er rosé. Det er få eksempler på høykvalitets roséchampagne, kan Rodolphe Péters fortelle Finansavisen.
Selv betraktet Rodolphe Péters prosjektet som en gal idé i begynnelsen.
– Vi tappet 20.000 flasker av den første utgaven, og alle ble revet vekk da vi lanserte vinen. I den siste utgaven av i alt fire som hittil er laget har vi bare økt produksjonen til rundt 28.000 flasker.
– Det viser at vi ikke ønsker å eskalere produksjonen mer enn høyst nødvendig for å beholde kvaliteten.
Det er en kunst å blande vin
Vinmakerne Péters og Perrin forteller om en lang prosess før alt ble klart. Fleurs de Miravals første utgave ble tappet på flaske i mars 2017, og degorgert i juni 2020. Den består i hovedsak av like deler ung vin og réserve-vin. Den unge delen er 25 prosent pinot noir fra 2016-årgangen, laget på saignée-metoden og modnet i tre år på bunnfallet, mens den eldre delen er 75 prosent chardonnay fra Côte de Blanc bestående av følgende tre bestanddeler: 1/3 vin clair (ung stillevin) fra 2016-årgangen, 1/3 réserve perpétuelle (solera) fra syv årganger (2007-2013) og 1/3 sur latte (flasketappet og bunnfallsmodnet) fra 2008- og 2009-årgangene.
Ingen nybegynner
Rodolphe Péters driver familiehuset Pierre Péters som ligger i hjertet av Côte des Blancs i landsbyen Le Mesnil sur Oger. Siden 1919 og gjennom seks generasjoner har familien produsert Grand Cru Blanc de Blancs Champagne. Familien driver i dag litt over 20 hektar vinmarker dyrket med chardonnay. Péters er en såkalt «grower-champagne» og vinene kommer utelukkende fra egne, 30 år gamle, vinmarker.
Ikke en kjendisvin
I kjent stil opptrer superstjernen Brad Pitt som en tåkefyrste om sine vinprosjekter, men han formidler gjennom en pressemelding følgende:
«Jeg har vært fullstendig involvert/engasjert/dedikert til å etablere dette Champagne-huset, som ikke er en ny kjendisvin, men et autentisk prosjekt med vinprodusenter som kombinerer sine kunnskaper, ferdigheter og lidenskap. Dette nye familiedrevne eventyret er nå, mer enn noen gang, fokusert på fantastisk/utsøkt/førsteklasses kvalitet, og er inspirert av legenden om grevinne Fleur de Miraval.»
Grevinnen Fleur de Miraval som vinen er oppkalt etter har ifølge legenden bodd på vinslottet Miraval, og ifølge historien drakk hun kun roséchampagne fordi hun var født i Provence. Lite visste hun at hennes navn skulle havne på en etikett i Champagne.
Suksessen Miraval
Vinslottet Miraval er fortsatt eid av det tidligere ekteparet Angelina Jolie og Brad Pitt. De har opplevd stor suksess gjennom sitt samarbeid med den kjente vinfamilien Perrin. Denne familien står bak Beaucastel, et av de mest klassiske vinhusene i den lille kommunen Châteauneuf-du-Papes.
Sammen har de siden 2009 løftet rosévin fra Provence ut fra sitt frynsete rykte som billig, masseprodusert og enkel til viner av en langt høyere kvalitet, og med priser som man bare kunne drømme om tidligere. Nærmere 3 millioner flasker i året blir produsert på den idylliske vingården Château Miraval, som i sin tid ble kjøpt for nærmere 600 millioner kroner.
Smakerommet:
Fleur de Miraval
Lys lakserosa farge. Konsentrert. Rødt modent eple, grapefrukttoner, nøtter og bakverk på duft og smak. Markant syrlighet og konsentrert lang ettersmak. Bør og kan lagres i mange tiår. Server i store glass om du ikke vil vente. Passer til fisk, skalldyr og aperitiff.
Pris: 3690 kr (Tilleggsutvalget fra 13.november).
Varenr: 106690.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 92.
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Små bobler. Rik, markert syrlighet og fyldig rik ettersmak. Velpriset hverdagschampagne.
Passer til fisk, skalldyr og aperitiff.
Pris: 400 kr (basis).
Varenr: 4004901.
Importør: LaMarc Wines.
Poeng: 88.
Ch. Miraval 2019
Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Saftig, fruktdrevet vin med moderat syrlighet og lengde. Flott og allsidig matvin. Passer til lyst kjøtt, fisk og aperitiff.
Pris: 225 kr (basis).
Varenr: 2263301.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 87.
Perrin Dom. du Clos des Tourelles Gigondas 2013
Mørk rød farge. Mørke bær, krydder og svale peppertoner på duft og smak. Modne tanniner med flott, fyldig ettersmak. Server i store glass og nyt i høstmørket.
Pris: 529,90 kr (bestilling).
Varenr: 8252201.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 89.
Ch. de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2017
Mørk rød farge. Mørke bær. Anis og krydder på duft og smak. Konsentrert og elegant med balanserte tanniner og stor fylde. Drikkbar nå, men absolutt best om 10 år ++. I forhold til kvalitet er den et røverkjøp. Passer til storvilt og lam.
Pris: 899,90 kr (bestilling).
Varenr: 12009701.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 90.
Ch. de Beaucastel Blanc 2018
Middels gulgrønn farge. Fedmerik med gul frukt, sitrus og krydder på duft og smak. Markant og smaksrik hvitvin som vinner på å lagres, men fungerer ypperlig som matvin. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 950 kr (bestilling).
Varenr: 11700301.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 90.
Smakerommet: Hvordan vurderes vinen og av hvem
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng.
Svein Vinofil Lindin
Vinjournalist
Svein har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge og har siden 1997 holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Til daglig arbeider han i som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.
Stig. A Rognstad
Vinkelner
Stig har vært hovedeier og driver av meglerselskapet Norse Securities siden 1995. Hans vininteresse bidro til å gjøre ham til hovedeier av stjernerestauranten Le Canard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig elsker å finne kvalitetsviner til gode priser og sammen med Svein Lindin arbeides det frem artikler og smaksnotater sent og tidlig.