<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brad Pitts champagne har landet i Norge. Her er vår dom

Brad Pitt har ventet på den i fem år. Nå har 24 flasker ankommet Norge. Vi har åpnet én av dem.

Publisert 6. nov. 2020
Oppdatert 6. nov. 2020
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1147 ord
Article lead
lead
Den første flasken åpnet i Norge:  Fleur de Miraval utgave 1 koster, men får hele 92 poeng av oss. Foto: Svein Lindin
Den første flasken åpnet i Norge:  Fleur de Miraval utgave 1 koster, men får hele 92 poeng av oss. Foto: Svein Lindin

Når en internasjonal superkjendis, en legendarisk vinfamilie fra Sør-Frankrike og en klassisk champagneprodusent samles over en god middag, skjer det store ting. Trioen fikk lyst til å lage en roséchampagne av det legendariske slaget.

SUPERSTJERNE: Brad Pitt opptrer for tiden kun i sort/hvitt, men flasken kommer i farger. Fleur de Miraval

Fem års planlegging

Over fem år tok det trioen Brad Pitt, Mattew Perrin og Rodolphe Péters å få alt på plass for å lansere prestisjemerket Fleur de Miraval fra Champagne. Det franske lovverket til Champagne skulle si sitt, en vinstil skulle velges og ikke minst skulle trioen smake seg til om det var mulig. Kunne Fleur de Miraval bli en høykvalitets roséchampagne? Selv mener de at de har lansert en perle. 

Solgt vin for 70 millioner 

Fra vår side dukker det opp mange spørsmål. Er vinen verdt nærmere 3.700 kroner? Eller er det hele en PR-jippo? Etter en zoom-samtale og smaking denne uken med vinmakerne Mattew Perrin og Rodolphe Péters hersker det ingen tvil om at trioen har lyst til å sette spor.  De har allerede champagne for over 70 millioner kroner.

– Vårt ønske er å skape noe nytt og bedre i rosévin-kategorien i Champagne. Kun 12 prosent av den totale produksjonen i Champagne er rosé. Det er få eksempler på høykvalitets roséchampagne, kan Rodolphe Péters fortelle Finansavisen. 

Selv betraktet Rodolphe Péters prosjektet som en gal idé i begynnelsen.

– Vi tappet 20.000 flasker av den første utgaven, og alle ble revet vekk da vi lanserte vinen. I den siste utgaven av i alt fire som hittil er laget har vi bare økt produksjonen til rundt 28.000 flasker. 

– Det viser at vi ikke ønsker å eskalere produksjonen mer enn høyst nødvendig for å beholde kvaliteten.

Det er en kunst å blande vin

Vinmakerne Péters og Perrin forteller om en lang prosess før alt ble klart. Fleurs de Miravals første utgave ble tappet på flaske i mars 2017, og degorgert i juni 2020. Den består i hovedsak av like deler ung vin og réserve-vin. Den unge delen er 25 prosent pinot noir fra 2016-årgangen, laget på saignée-metoden og modnet i tre år på bunnfallet, mens den eldre delen er 75 prosent chardonnay fra Côte de Blanc bestående av følgende tre bestanddeler: 1/3 vin clair (ung stillevin) fra 2016-årgangen, 1/3 réserve perpétuelle (solera) fra syv årganger (2007-2013) og 1/3 sur latte (flasketappet og bunnfallsmodnet) fra 2008- og 2009-årgangene.

Ingen nybegynner 

Rodolphe Péters driver familiehuset Pierre Péters som ligger i hjertet av Côte des Blancs i landsbyen Le Mesnil sur Oger. Siden 1919 og gjennom seks generasjoner har familien produsert Grand Cru Blanc de Blancs Champagne. Familien driver i dag litt over 20 hektar vinmarker dyrket med chardonnay. Péters er en såkalt «grower-champagne» og vinene kommer utelukkende fra egne, 30 år gamle, vinmarker.

Ikke en kjendisvin

I kjent stil opptrer superstjernen Brad Pitt som en tåkefyrste om sine vinprosjekter, men han formidler gjennom en pressemelding følgende: 

«Jeg har vært fullstendig involvert/engasjert/dedikert til å etablere dette Champagne-huset, som ikke er en ny kjendisvin, men et autentisk prosjekt med vinprodusenter som kombinerer sine kunnskaper, ferdigheter og lidenskap. Dette nye familiedrevne eventyret er nå, mer enn noen gang, fokusert på fantastisk/utsøkt/førsteklasses kvalitet, og er inspirert av legenden om grevinne Fleur de Miraval.»

Kjøpt for 600 millioner kroner: Miraval ligger godt beskyttet i sin egen dal, like utenfor den gamle landsbyen Correns i hjertet av Provence. På alle kanter av eiendommen er det høydedrag og åssider så langt øyet kan se, med gamle skoger, oliventrær og lavendelåkre. Foto: Serge Chapuis

Grevinnen Fleur de Miraval som vinen er oppkalt etter har ifølge legenden bodd på vinslottet Miraval, og ifølge historien drakk hun kun roséchampagne fordi hun var født i Provence.  Lite visste hun at hennes navn skulle havne på en etikett i Champagne.  

Suksessen Miraval

Vinslottet Miraval er fortsatt eid av det tidligere ekteparet Angelina Jolie og Brad Pitt. De har opplevd stor suksess gjennom sitt samarbeid med den kjente vinfamilien Perrin. Denne familien står bak Beaucastel, et av de mest klassiske vinhusene i den lille kommunen Châteauneuf-du-Papes.  

Sammen har de siden 2009 løftet rosévin fra Provence ut fra sitt frynsete rykte som billig, masseprodusert og enkel til viner av en langt høyere kvalitet, og med priser som man bare kunne drømme om tidligere. Nærmere 3 millioner flasker i året blir produsert på den idylliske vingården Château Miraval, som i sin tid ble kjøpt for nærmere 600 millioner kroner.

Miraval portraits Foto: Miraval

Smakerommet:

Fleur de Miraval
Lys lakserosa farge. Konsentrert. Rødt modent eple, grapefrukttoner, nøtter og bakverk på duft og smak. Markant syrlighet og konsentrert lang ettersmak. Bør og kan lagres i mange tiår. Server i store glass om du ikke vil vente. Passer til fisk, skalldyr og aperitiff.
Pris: 3690 kr (Tilleggsutvalget fra 13.november).
Varenr: 106690. 
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 92.

Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineraler og sitrus på duft og smak. Små bobler. Rik, markert syrlighet og fyldig rik ettersmak. Velpriset hverdagschampagne.
Passer til fisk, skalldyr og aperitiff.
Pris: 400 kr (basis).
 Varenr: 4004901.
Importør: LaMarc Wines.
Poeng: 88.

Ch. Miraval 2019
Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Saftig, fruktdrevet vin med moderat syrlighet og lengde. Flott og allsidig matvin. Passer til lyst kjøtt, fisk og aperitiff.
Pris: 225 kr (basis).
Varenr: 2263301.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 87.

Perrin Dom. du Clos des Tourelles Gigondas 2013
Mørk rød farge. Mørke bær, krydder og svale peppertoner på duft og smak. Modne tanniner med flott, fyldig ettersmak. Server i store glass og nyt i høstmørket.
Pris: 529,90 kr (bestilling).
Varenr: 8252201.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 89.

Ch. de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2017
Mørk rød farge. Mørke bær. Anis og krydder på duft og smak. Konsentrert og elegant med balanserte tanniner og stor fylde. Drikkbar nå, men absolutt best om 10 år ++. I forhold til kvalitet er den et røverkjøp. Passer til storvilt og lam. 

Pris: 899,90 kr (bestilling).
 Varenr: 12009701.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 90.

Ch. de Beaucastel Blanc 2018
Middels gulgrønn farge. Fedmerik med gul frukt, sitrus og krydder på duft og smak. Markant og smaksrik hvitvin som vinner på å lagres, men fungerer ypperlig som matvin. Passer til fisk og skalldyr.
Pris: 950 kr (bestilling).
Varenr: 11700301.
Importør: Moestue Grape Selections.
Poeng: 90.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.