<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Hva hvis Trump aldri gir seg? Grunnloven vil stoppe ham

Tidligere Bush-rådgiver sammenligner Trump-søksmål med desperate langpasninger som sjelden lykkes (saken er presisert).

Publisert 12. nov. 2020
Oppdatert 12. nov. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
GIR SEG IKKE: Donald Trump nekter å innse tapet i presidentvalget. Foto: Bloomberg

Den konservative advokaten John Yoo, levner Donald Trump små sjanser i sine søksmål for å få resultatet i presidentvalget reversert.

Trump mener det har pågått valgfusk, og at valget ble «stjålet» fra ham.

– Han har rett til å utfordre resultatet juridisk, men vi bør være klare på at dette er «Hail Mary»-pasninger (desperate langpasninger med lav sannsynlighet for å lykkes, red. anm) som vi kan tenke oss i amerikansk fotball, sier Yoo til CNBC.

– Gir seg kanskje aldri

Trump har gått til sak i en rekke delstater Joe Biden vant knepent. I én av disse – Georgia – blir det telt om igjen. Men der slår delstatens valglover fast at det ikke kreves noe søksmål for å få i stand en omtelling ved et så jevnt valgresultat som det ble i år.

– Når vi ser på tidligere saker, er dette veldig vanskelige påstander å bevise, og generelt utløser de ikke endringer i den totale stemmegivningen, fortsetter Yoo, som var juridisk rådgiver for George W. Bush-administrasjonen.

Spørsmålet «hva om Trump aldri erkjenner nederlaget?» besvarer han slik:

– Kan hende gjør han det aldri, men det må han heller ikke. Den amerikanske grunnloven er faktisk slik at den ikke krever at den sittende presidenten gjør noe den ene eller andre veien. Etter min oppfatning er Donald Trumps periode over 20. januar, og Joe Bidens begynner, sier advokaten til CNBC.

Nærmere bestemt er det grunnlovens 20. såkalte «amendment» som sier at kandidaten med flest valgmannsstemmer blir president 20. januar klokken 12.00 Washington-tid.