<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Minister anklaget for plagiat – mister doktortittel

Tysklands kvinne- og familieminister Franziska Giffey vil ikke lenger kalle seg doktor i forbindelse med at hun er blitt anklaget for plagiat i avhandlingen.

    Publisert 13. nov. 2020 kl. 17.48
    Oppdatert 13. nov. 2020 klokken 17.49
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 140 ord
    AVHANDLING: Tysklands kvinne- og familieminister Franziska Giffey risikerer å miste doktortittelen. Foto: Kay Nietfeld / REUTERS

    Freie Universität Berlin har gått gjennom Giffeys doktorgradsavhandling fra 2010, som handlet om politikken til EU-kommisjonen. Hun har tidligere uttalt at hun ville gå av dersom doktorgraden ble trukket tilbake, og universitetet ga i første omgang bare en advarsel.

    I forrige uke uttalte universitetet at de ville vurdere den avgjørelsen på ny. Giffey ventes å stille som ordførerkandidat i Berlin for det sosialdemokratiske partiet SPD i 2021, og kunngjorde fredag at hun vil slutte å bruke doktortittelen for å hindre at saken ødelegger mer for familien, arbeidet hennes, og partiet.

    Doktorgrader verdsettes særlig høyt i Tyskland, og flere politikere har fått karrierene sine ødelagt da det ble oppdaget juks. I 2011 gikk forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg av da det ble oppdaget at store deler av doktorgradsavhandlingen var plagiert. To år senere gikk utdanningsminister Annette Schavan av da universitetet trakk tilbake doktorgraden hennes.

    (©NTB)