<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter ny smittebølge når vaksinen kommer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter vi kan få en ny smittebølge dersom vi slapper av for mye når vaksineringen begynner.

    Publisert 26. nov. 2020 kl. 18.18
    Oppdatert 26. nov. 2020 klokken 18.22
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 224 ord
    FRYKTER NY BØLGE: Espen Nakstad. Foto: NTB

    – Med en gang vi begynner å vaksinere folk, så vil folk også slappe mer av. Ser vi rundt oss i Europa så tror jeg kanskje det kan medføre en smittebølge nummer tre i mange land, sier Nakstad til NRK.

    Han mener vaksineringen vil føre med seg en fristelse til å fjerne tiltak, og at folk da begynner å leve tilnærmet normalt og tenke at faren er over.

    – Men situasjonen er faktisk at det fortsatt bare vil være en liten del av befolkningen som har immunitet mot viruset, sier Nakstad. Han sier det vil ta mange måneder før samfunnet kan gå helt tilbake til normalen.

    Oxford-vaksine må testes mer

    Oxford-vaksinen utviklet av AstraZeneca trenger for øvrig videre studier, sier selskapet torsdag. Vaksinen er blant de tre som er mest aktuelle for Norge og Europa.

    – Vi har oppdaget det som ser ut som bedre virkegrad, men dette må bekreftes, sier AstraZeneca-sjef Pascal Soriot i en Bloomberg-artikkel torsdag.

    Soriot sier at de ytterligere studiene trolig ikke vil ha konsekvenser for godkjenning av vaksinen i EU. Selskapet forventer fortsatt godkjenning ved nyttår.

    Vaksinen, som er utviklet i samarbeid med universitetet i Oxford, er sammen med vaksinene til Pfizer og Moderna de som er mest aktuelle for EU, og dermed Norge, ifølge Legemiddelverket.

    Oxford-vaksinen har en antatt virkningsgrad på rundt 70 prosent, mens virkningsgraden til de andre ligger på rundt 95 prosent, ifølge BBC.

    (©NTB)