<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Fyrte opp boligprisene mer enn mange har vært klar over

Christian Frengstad Bjerknes i NBBL mener økt handlingsrom i boliglånsforskriften «var som å kakke hull på en demning».

    Publisert 2. des. 2020 kl. 13.35
    Oppdatert 2. des. 2020 klokken 16.14
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 191 ord
    BOLIGFYRING: Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL peker på at flere boliglån har kommet i brudd med boliglånsforskriften etter at bankenes fleksibilitetskvoter ble økt. Foto: Nadia Frantsen

    Finanstilsynet er onsdag ute med en ny utgave av sin rapport «Finansielt utsyn», og denne viser tydelig at bankene benyttet seg av at fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften ble økt fra 10 til 20 prosent i andre og tredje kvartal som en respons på coronapandemien.

    – Det økte handlingsrommet i boliglånsforskriften kan sammenlignes med å «kakke hull på en demning», og har vært med på å fyre opp under boligmarkedet, særlig i Oslo, sier sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Christian Frengstad Bjerknes i en kommentar på NBBLs hjemmesider.

    – Dette viser behovet for å videreføre boliglånsforskriften også etter nyttår, fortsetter han.

    Flere boliglån i brudd

    Frengstad Bjerknes viser til at andelen boliglån i brudd med boliglånsforskriften har økt fra 7,1 prosent i første kvartal til 8,6 prosent i tredje kvartal utenfor hovedstaden, mens den i Oslo har økt fra 5,9 til 11,5 prosent. 

    Det siste året har boligprisene steget 7,1 prosent på landsbasis og 9,5 prosent i hovedstaden.

    – De midlertidige endringene i boliglånsforskriften har sannsynligvis vært en større bidragsyter til den kraftige boligprisveksten det siste halvåret enn mange har vært klar over, sier NBBLs sjeføkonom.