<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Champagnen til nyttårsaften!

Vi har plukket ut noen ypperlige kandidater til årets siste kveld som alle er tilgjengelige i basisutvalget. 

Publisert 28. des. 2020
Oppdatert 28. des. 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
+ mer
lead
Fra det enkle til det eksklusive: Champagne til nyttårsaften. Foto: Svein Lindin
Fra det enkle til det eksklusive: Champagne til nyttårsaften. Foto: Svein Lindin

Vi nordmenn er ute etter den rette stemningen fra lyden av smellene og den forløsende kullsyren som gjerne popper ut av flasken. Men er alle bobler for oss nordmenn verdt smaken og prisen? Nyttårsaften 2020 vil være spesiell, med mindre folk rundt oss til å feire. Det gir grunn til å feire med noe skikkelig i glasset. med vissheten at vaksinen er underveis og lysere tider er foran oss.

Kun én original

Selv om det er ulike typer musserende som åpnes og fortæres er det lyden av korken, blandet med den forløsende kullsyren som gjerne popper ut av flasken, som bringer den rette stemningen. I vår store test av musserende viner nylig viste det seg at både Tyskland, Italia, England og Sør-Afrika seiler opp som gode kandidater til originalen. Men la det være sagt med engang. Det finnes bare én original, og den heter Champagne.

Symbolverdi

Champagne har gjennom generasjoner gitt symbolverdi til de viktige begivenhetene i livet. Enten det er tap eller seier, bryllup eller fødsel. Der det er feststemning eller et markeringsbehov, der finner du champagnekorker som spretter i taket. For resten av vinindustrien som lager musserende viner, er det Champagne alle har hentet sin inspirasjon fra.

Våre to fremste tips til å forstå god champagne

Nyttårsaften er tiden for å smake bobler, men kjøp også en eller flere champagnestoppere på polet. Da kan du beholde det som ikke drikkes opp i hvert fall en uke til, om ikke enda lengre i kjøleskapet. Kjøp deretter inn en eller flere av de anbefalte vinene under for å smake mot en hvilken som helst prosecco du finner i hyllene på Vinmonopolet. For den som ikke har prøvd dette tidligere vil vi bli overrasket om man ikke kjenner forskjellen. Hver enkelt må selv avgjøre hvilken som er best, men selv er vi ikke i tvil om egen konklusjon…

Ta frem dine beste glass

En annen fordel man kan ta med seg når man smaker god musserende, er hvilket glass du bruker. Tradisjonelt er høye smale glass brukt i Norge, disse fremmer først og fremt syrligheten. Tar du derimot frem et glass med en bred tulipanform, vil du oppleve at både duft og smak forandres gjennom at treffpunktet i munnen endres. Smaken blir mindre syrlig, vinen blir fyldigere, og fruktighet oppleves mer tydelig. Magi, sier noen. Smaketeknikk kaller vi det. Akkurat det man trenger å snakke om i festlige lag i desember.

Smakerommet:

Varenr: 4005301
Diebolt-Vallois Brut Prestige
Lys grønngul farge. Små bobler. Grønt eple, sitrus og kjeks på duft og smak. Flott fylde og lang ettersmak med balansert syrlighet. Klassisk og flott Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 430 kr (basis)
Poeng: 89  Importør: Heritage Wines

Varenr: 2256201
A.D. Coutlas Louis Victor Fût de Chéne
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, gjær og sitrus på duft. Fruktdrevet stil med markert syrlighet. Lang ettersmak med fruktdrevet utgang. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 400 kr (basis)
Poeng: 88 Importør: Winning Brands

Varenr: 232101
Dom Perignon Brut 2010
Lys grønngul farge. Små bobler. Modent grønt eple, steinfrukt og sitrus/manderintoner på duft og smak. Konsentrert, vellaget og legendarisk vin. Fyldig, rik syrlighet og lang ettersmak. Server gjerne i store tulipanglass. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 1650 kr (basis)
Poeng: 93 Importør: Moët Hennessy Norge

Varenr: 3761801
Charles Heidsieck Brut Réserve
Lys gulgrønn farge. Modent eple, mineraler og sitrus på smak og duft. Basevin 2016. Konsentrert. Fruktig og balansert syrlighet underbygger mineralkarakter. Lang ettersmak. 40% av vinen er mellom 5 og 15 år gammel. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 460 kr (basis)
Poeng: 88 Importør: Signature Wines

Varenr: 1745201
Pierre Gerbais Cuvée de Réserve
Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og toast på duft. Konsentrert fyldig champagne med kremet stil. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 350 kr (basis)
Poeng: 88 Importør: AMKA

Varenr: 4196801
Launois Blanc de Blanc Millesime Brut 2015
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. God fruktighet og lang ettersmak.Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 399,90 kr (basis)
Poeng: 90 Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins

Varenr: 10901901
Champagne André Clouet V6 Expérience
Lys grønngul farge. Små bobler. Konsentrert smak og duft av eple, bakst og mineraler. Flott syrlighet og lang ettersmak av modent eple og toast. Et svært godt kjøp. Passer til: Skalldyr, aperitif.
Pris: 400 kr (basis)
Poeng: 90 Importør: Symposium Wines

Varenr: 6201001
Louis Roederer Brut 2013
Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kalk på duft og smak. Mineraler, sitrus i ettersmaken. Lang konsentrert ettersmak Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 650 kr (bestilling)
Poeng: 90 Importør: Strøm

Smakerommet: Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0–5 poeng. Duft: 0–15 poeng. Smak: 0–20 poeng. Totalvurdering: 0–10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.