<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Mutert coronavirus er som en helt ny sykdom og mer smittsomt

Den danske epidemiologen Viggo Andreasen mener det muterte coronaviruset må behandles som en helt ny sykdom, og krever enda strengere restriksjoner.

Publisert 3. jan. 2021 kl. 08.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 217 ord
NY VERSJON: Et nytt mutert coronavirus ble oppdaget i Storbritannia i desember. Foto: Bloomberg

Det muterte viruset som først ble påvist i Storbritannia har skapt frykt for at det kan være mer smittsomt. Undersøkelser anslår at den nye varianten er 50–70 prosent mer smittsom enn viruset som lammet verden i 2020, sier Andreasen, som er lektor i epidemiologi ved Roskilde universitet.

– Vi er i en situasjon hvor vi er nødt til å stanse viruset ved å ha mindre kontakt med hverandre. Man bør regne med at R-tallet har økt med 50–70 prosent. Nå ser det ut som den coronaen vi er vant til har et R-tall på rett under 1 med de nåværende restriksjonene, sier han.

R-tallet sier hvor mange en smittet person smitter videre.

Andreasen mener Danmark nå er i en lignende situasjon som i mars, da det første coronaviruset spredte seg voldsomt.

– Det er ikke så mye annet vi kan gjøre nå enn å stramme ytterligere inn med restriksjoner. På sikt kan man håpe på å få stoppet noe av spredningen med bedre smittesporing, men det tar tid, sier han.

R-tallet i Norge er nå beregnet til 1,3, opplyste Folkehelseinstituttet lørdag. Hver person som er smittet av koronaviruset, smitter i snitt 1,3 personer videre. Bare for en måned siden, i begynnelsen av desember, anslo FHI at R-tallet lå på 0,8.

Til nå er det registrert 16 tilfeller av det muterte viruset i Norge.

(©NTB)