<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gonsholt Hov: Det er utrolig hvor mye det hjelper med lave renter

Renteimpulsen vil ikke vare for evig, påpeker Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets. Han tror boligprisveksten vil dempe seg gjennom 2021.

    Publisert 4. jan. 2021 kl. 10.08
    Oppdatert 4. jan. 2021 klokken 13.34
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 222 ord
    ØYNER 4,5 PROSENTS VEKST: Årsveksten i boligprisene tok seg opp til nærmere 8 prosent i november, og med mindre vi skulle se et abnormt utslag i desember – noe Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets ikke tror – havnet boligprisveksten for 2020 rundt 4,5 prosent, regnet som årsgjennomsnitt. Foto: Are Haram

    I boligmarkedet er situasjonen preget av høy aktivitet og fortsatt solid prisvekst. Årsveksten i boligprisene tok seg opp til nærmere 8 prosent i november, og med mindre vi skulle se et abnormt utslag i desember – noe økonomene i Handelsbanken ikke tror – havnet boligprisveksten for 2020 rundt 4,5 prosent, regnet som årsgjennomsnitt.

    «Dette er godt over lønnsveksten for de fleste, og viser at det er utrolig hvor mye det hjelper med lave renter», skriver Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i en oppdatering mandag.

    Men selve renteimpulsen vil ikke vare for evig, påpeker Hov, og mener det er grunn til å tro at prisveksten fra måned til måned vil dempe seg gjennom 2021. 

    Norges Bank har lagt til grunn en sesongjustert månedsvekst på 0,7 prosent i desember, etter vekst på 0,8 prosent i november. Etter Handelsbankens syn virker dette som et rimelig estimat, gitt utviklingen i tilbuds- og etterspørselsbalansen. 

    Videre venter både Norges Bank og Handelsbanken at den sesongjusterte månedsveksten vil begynne å dempe seg ytterligere gjennom første kvartal. Men den gjennomsnittlige årsveksten vil likevel bli høy i 2021, ifølge seniorøkonomen, nettopp som følge av et høyt utgangsnivå fra 2020. Norges Bank, som oppdaterte prognosene rett før jul, venter en boligprisvekst på 6,7 prosent i 2021. 

    «Overhenget fra fjoråret forklarer omtrent 3/4 av dette estimatet», skriver Hov.

    Eiendom Norge legger frem fersk boligprisstatistikk onsdag 6. januar.