<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
RINGER DET EN BJELLE? Gummiremmen på Ikepod Megapode er tilnærmet identisk til den du ser på Apple Watch i dag. Eksemplaret du ser her ble solgt på auksjon hos Sotheby's for omlag 19.300 kroner (før salær) i 2019.  Foto: Sotheby's

Denne mekaniske klokken var inspirasjonen bak Apple Watch

Ikepod er forløperen til nåtidens mest populære klokke, men de færreste har hørt om den. 

Publisert 12. feb. 2021 kl. 22.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord

Fanatikere kaller Apple Watch den mest revolusjonerende klokken noensinne. Analoge entusiaster sier at det ikke er en klokke i det hele tatt – heller en datamaskin. Den diskusjonen skal vi ikke ta nå. Men visste du at Apple Watch har komponenter fra en av 90-tallets største mekaniske finurligheter?

Den røde tråden mellom de to er den australske designeren Marc Newson. På 90-tallet startet han klokkemerket Ikepod, sammen med forretningsmannen Oliver Ike. Dette var på et tidspunkt hvor førstnevnte var langt unna den kjendisstatusen han i dag innehar. Ifølge en artikkel hos nettpublikasjonen A Blog to Watch kom Ike først i kontakt med Newson gjennom et intervju han selv gjorde med designeren, under Newsons første utstilling i Europa. 

Klokkene de to senere begynte å produsere sammen var basert på Newsons designspråk, og skilte seg klart ut fra datidens moter i den sveitsiske urindustrien. 

Deres mest kjente modell var nok Hemipode – en stor, avrundet og puck-formet kronograf lansert i 1998. Hemipode høstet mye kudos, og Ikepod mottok blant annet Red Dot Design Award i 2000. 

GUMMIREMMEN FRA IKEPOD: Apple Watch fra 2015. Foto: Apple

Men Newsons største skapelse gjennom Ikepod var enda ikke kjent. Det skulle ta ytterligere 15 år før deler av hans obskure klokke skulle «endre verden». 

Obskur gjenstand

I dag har merket nye eiere som prøver å gjenopplive suksessen den opprinnelige duoen hadde for 20 år siden. Marc Newson og Oliver Ike har begge hoppet av prosjektet for flere år siden. 

I mellomtiden raste den australske designerens karriere videre. 

Før Tim Cook annonserte Apple Watch i september 2014 kjørte selskapet ut en pressemelding om at de hadde ansatt Newson. Selv om Jonathan Ive er personen som sies å stå bak designet, er det mange som hinter om at Newson hadde en større finger med i spillet. Ive og Newson er etter sigende gode venner, og kjente hverandre på privaten. 

Én ting er i hvert fall klart. Gummiremmen som Apple Watch ble lansert med er tilnærmet identisk til den Newson designet for sine Ikepod-klokker på 90-tallet. Arven er spesielt åpenbar sammenlignet med den mer firkantede Ikepod-modellen ved navn Manatee. Den hadde allerede både estetikk og kvalitet som gikk hånd i hånd med Apples design-etos. 

På Kanyes håndledd

Apple Watch er nok ikke et samleobjekt på lik linje som de originale Ikepod-klokkene. Deres modeller – Seaslug, Hemipode og Megapode – er i dag ettertraktede, både blant klokkenerder og designfreaks. Kanye West er eksempelvis blitt spottet med en Ikepod Megapode i helgull på røde løpere. 

MONOBLOKK: Innsiden huser et tradisjonelt mekanisk urverk. Foto: Sotheby's

Om du selv er ute etter en «neo-vintage» Ikepod fra Newson-dagene er det beste tipset å handle på nettet. De kommer svært sjelden for salg her i Norge, og dermed rettes ditt søkelys best mot det store utland. På Chrono24.com finner du eksemplarer fra mellom 15.000 (for en sliten Seaslug) til 100.000 kroner (for en Hemipode i roségull). 

Vår anbefaling er å se etter en komplett, pent brukt utgave av Megapode Chronograph med sort skive, flyback-funksjon og gummirem. Det er forøvrig klokken du kan observere på gamle bilder av selveste guru Jonathan Ive. Et lite stykke designhistorie, som ikke burde koste «mer» enn 40.000 kroner.