<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Rolex

Er dette den ultimate reiseklokken?

Rolex GMT-Master har vært valget for reisende siden 1954.

Publisert 29. jan. 2021 kl. 22.10
Oppdatert 30. jan. 2021 klokken 11.56
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 575 ord

Grovt sett har du tre valg når det kommer til reiseklokken som konsept. 

Det første valget er å bruke den klokken du allerede har, uavhengig om den har mulighet for å vise flere tidssoner eller ei (en såkalt GMT-funksjon). Men det er jo litt kjedelig. 

Andre alternativ er å kjøpe en billig greie, som du ikke trenger å være redd for. Typ om du skal reise til et av lommetyvenes favorittsteder. Da snakker vi om en hardhaus fra Casio, sveitsisk Swatch i plast eller noe rimelig, mekanisk fra et obskurt merke, som forhåpentligvis ikke gjør håndleddet ditt om til en fluetape for folk uten respekt for andres eiendom. 

Det siste alternativet er å drite i det ovennevnte og gå all in på den mest ultimate reiseklokken gjennom tidene. Enkelt og greit: Rolex GMT-Master II. 

Vanlige kriterier for en reiseklokke

 
  • Akseptabel vannresistens (eksempelvis 10 ATM/100 meter)
  • Datovisning (fordi det er praktisk)
  • GMT-funksjon for flere tidssoner (da slipper du å ringe kollegaer/familie mens de sover)
  • Lenke i stål (kan bades med og tåler svette i varmere klimaer uten å lukte høgg)

Rolex-nøkkelen

For de som ikke er kjent med GMT-Masterens opphav, her følger en kjapp historietime. 

Modellen ble først introdusert i 1954, etter at det amerikanske flyselskapet Pan Am kom med et ønske til Rolex om en pilotklokke. Den måtte være lett å lese, samt kunne vise en ekstra tidssone – begge funksjoner som var nyttige for datidens analoge cockpiter. 

Pan Am fikk det som de ville. 

POPULÆRE PÅ BRUKTMARKEDET: Rolex GMT-Master II i sine nyeste klær selges for langt over listepris på annenhåndsmarkedet. Dette eksemplaret ble auksjonert hos Phillips for over 21.000 sveitserfranc i november 2018. Foto: Phillips

Designet, konstruksjonen og hovedfunksjonene har i det store og hele vært så godt som uendret gjennom årenes løp. En slik strategi er typisk for Rolex, som satser på små, men nyttige oppgraderinger i stedet for «revolusjoner» (litt som Porsche med den ikoniske modellen 911). Noen endringer er ting som kronebeskytter, safirglass i front, aluminiumsbezel (da i stedet for skjør bakelitt – nåværende modell har en keramisk utgave) og større urkasse. Naturligvis er urverket også blitt bedre og bedre. 

I takt med tiden ble GMT-Master, og den senere iterasjonen GMT-Master II, klassikere. I likhet med Submariner er dette nå en av det sveitiske merkets absolutte hjørnesteinsmodeller. 

Rolex GMT-Master II «Pepsi» (ref. 126710BLRO)

 
  • Kan vise totalt tre forskjellige tidssoner samtidig
  • Kasse (40 mm) og lenke i stål
  • 70 timers gangreserve
  • 100 meters vannresistens
  • Pris: 97.700 kroner

Dagens iterasjon

Om du skulle spankulert inn i en forretning for å kjøpe deg en GMT-Master II i dag, ville du teoretisk sett hatt seks forskjellige valg. Fra helgull til platina. Fra stål til del-gull. 

Den aller mest ikoniske utgaven er ref. 126710BLRO – populært kalt «Pepsi», etter bezelens blå og røde fargepalett. Prisen er 97.700 kroner. 

Nøkkelen til en god reiseklokke er ikke bare enkeltfunksjonene. De som reiser ofte kjenner til verdien av å pakke lett. Og da lønner det seg ikke å ta med hele klokkerullen på tur. Nøkkelen til en god reiseklokke er derfor at den passer i de fleste situasjoner, både i dress og i shorts.

Med det i bakhodet trumfer GMT-Masteren (i den høyere prisklassen). Med denne på armen har du den «ultimate» reiseklokken, som både kan være med på bading og holde styr på tre tidssoner samtidig. I tillegg ser den fryktelig bra ut, med en populær appeal som svært få andre klokker kan skilte med.