<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KVALITET: Toppvinene til Von Buhl deg svaret på hva en god riesling er. Foto: Svein Lindin

Knallbra riesling fra Von Buhl

Om du har lyst på en god riesling kan toppvinene fra Von Buhl være svaret.

Publisert 15. jan. 2021 kl. 12.48
Oppdatert 15. jan. 2021 klokken 23.12
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 937 ord

Nordmenn har trykket riesling til sitt hjerte. Helt siden tidlig 2000-tall har salgstallene og interessen hatt en stigende kurve. Av polets 1.537 varelinjer fra Tyskland står riesling bak 1.216 av dem. Enkelte «vinland» har like godt ry for sine hvitviner og sine rødviner, sine tørre, søte og musserende. I Tyskland lages alle disse vinene, men det er sine stille hvitviner – tørre eller søte – landet er mest kjent for. Det lages viner i en stil ingen andre land kan etterligne på en av verdens aller beste hvitvinsdruer – Riesling.

Klar favoritt

En av våre favoritter når det gjelder å lage riesling er Reichsrat Von Buhl, en av Tysklands mest respekterte vinprodusenter.

Vinkjellerene til Reichsrat Von Buhl ligger i vinområdet Pfalz, en drøy times kjøretur utenfor Frankfurt, midt i den lille idylliske byen Deidesheim. Siden 1849 har eiendommen hatt navnet Reichsrat von Buhl, men før den tid var den historiske opprinnelsen hos vinprodusenten Weingut Jordan, som ble etablert av Pierre Jordan i 1718.
Etter et arveoppgjør i 1848 ble eiendommen splittet opp til tre søsken, Ludwig Andreas, Margaret og Maria Barbara Jordan. Maria Barbara Jordan tok sin del av eiendommen inn i ekteskapet med politikeren Franz Peter Buhl i 1849 og bar hans etternavn. Derav navnet på eiendommen i dag. Etter deres død overtok sønnen Franz Armand Buhl. Franz var medlem av den tyske Reichstag, en nær venn av kansler Otto von Bismarck og ble i 1885 utnevnt til Reichsrat der bayerischen Krone.

Under Franz Eberhard Buhls ledelse ble Weingut Reichsrat von Buhl en av de største privateide vingårdene i Tyskland, og var på sin tid en av verdens dyreste viner. Desverre skulle kriger, nedgangstider og økonomiske utfordringer føre til at Weingut Reichsrat von Buhl måtte fire på kvalitetsnivået og begynte å produsere kvantitet fremfor kvalitet. Masseproduksjon gjorde at omdømmet sank, og til slutt valgte Von Buhl-familien å selge i 1952. Det var vanskelige tider for tysk vinproduksjon i etterkrigsårene. Etter tiår med forskjellige eiere og filosofier endte Weingut Reichsrat von Buhl til slutt hos eierne av Weingut, Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan og Weingut Dr. Deinhard, ekteparet Achim og Jana Niederberger.

Kjellere fra 1849:  Når man besøker von Buhls vinkjellere er det som å vandre i historiebøkene. Foto: Svein Lindin

Ny satsing gir resultater

Under ekteparets ledelse ble Von Buhl mest kjent for sine musserende viner og en kompromissløs iver til å vise verden hva som lå av kvalitet i vinmarkene. Mye av årsaken til suksessen lå i ansettelsen av Mathieu Kauffmann i 2013. Med lang bakgrunn som kjellermester hos Bollinger Champagne la han han grunnlaget for det kvalitetsfokuset Von Buhl har på sine musserende viner (sekt) og hvitviner i dag. Han sluttet i 2019 og overlot ansvaret til Gregor Hofer og Peter Hüftlein-Seeger.

Flott kvalitet: Weingut Reichsrat von Buhl har snudd opp ned på hva tysk vin står for. Foto: Svein Lindin

En av Tysklands beste

Von Buhl eies nå av Jana Seeger som er enken etter Achim Niederberger, som døde i 2013. Sammen med sin nye mann Peter Hüftlein-Seeger eier hun i dag Bassermann-Jordan, Von Winning Dr. Deinhard & Von Buhl. Dagens utgave av Weingut Reichrat von Buhl lager både strålende musserende og hvite viner, samt noe rødvin. Filosofien er klassisk og preget av tanken om at vinene skal utrykke en stedegen karakter. Terroirpreget, hvor man holder tyske vintradisjoner i hevd, sammen med den moderne, tørre stilen. Grosses Gewächs-vinene fra Kirchenstück, Pechstein regnes blant Tysklands beste viner i år etter år.

Smakerommet:

Von Buhl Reserve Brut
Middels gulgrønn farge med små bobler. Utviklet duft med toast, gult eple og mineraler på duft. Rik fyldig ettersmak med markant syrlighet. Ypperlig matvin.
Passer til fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 315 kr (bestilling).
Varenr: 7927801.
Importør: Palmer Fine Wine.
Poeng: 88.

Von Buhl Riesling Brut 2017
Lys gulgrønn farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft. Balansert og konsentrert ung fruktighet med lang ettersmak. Mye vin for pengene.
Passer til sushi/sashimi, skalldyr, aperitif.
Pris: 270 kr (test).
Varenr: 2215301.
Importør: Palmer Group.
Poeng: 87.

Von Buhl Jesuitengarten Forst Riesling Grosse Lage 2018
Lys gulgrønn farge. Modent eple, gul frukt og voks på duft og smak. Rik, konsentrert syrlighet med fruktdrevet/mineralsk avslutning.
Passer til sushi/sashimi, fisk, skalldyr.
Pris: 535,50 kr (bestilling).
Varenr: 7159701.
Importør: Palmer Fine Wine.
Poeng: 89.

Von Buhl Forster Ungeheuer Riesling GG 2018
Lys gulgrønn farge. Eple, mineralsk, sitrus og kalk på duft og smak. Konsentrert sitrus, grapefrukt i ettersmaken. Lang delikat mineralsk avslutning.
Passer til fisk, skalldyr.
Pris: 424,90 kr (bestilling).
Varenr: 168801.
Importør: Palmer Fine Wine.
Poeng: 90.

Von Buhl Forster Pechstein Riesling Grosse Lage 2018
Lys gulgrønn farge. Modent gult eple, mineraler og krydder på duft og smak. Konsentrert syrlighet med lang balansert ettersmak av skifertoner.
Passer til krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, fisk.
Pris: 534,90 kr (bestilling).
Varenr: 168301.
Importør: Palmer Fine Wine.
Poeng: 92.

Sma­ke­rom­met: Hvor­dan vur­de­res vi­nen og av hvem

 

Vi­nen be­døm­mes med po­eng. Po­eng­sum­me­ne er rent kva­li­ta­ti­ve, uav­hen­gig av pris og ba­sert på et Ro­bert Parker-sy­stem hvor alle vi­ner star­ter med en ut­gangs­ver­di på 50 po­eng og verd­set­tes et­ter føl­gen­de po­eng­for­de­ling: Ut­se­en­de: 0–5 po­eng. Duft: 0–15 po­eng. Smak: 0–20 po­eng. To­tal­vur­de­ring: 0–10 po­eng.

Svein Vinofil Lin­din
Vin­jour­na­list 
Svein har sin bak­grunn fra topp­re­stau­ran­ter i Norge og har si­den 1997 holdt vin­kurs og fore­drag for næ­rings­li­vet og pri­va­te gjen­nom nett­ste­det vinforedrag.no. Til dag­lig ar­bei­der han i som vin­jour­na­list i Hegnar Media med vin­stoff til Fi­nans­avi­sen og Kapital. Svein sma­ker og rei­ser kon­ti­nu­er­lig for å hol­de seg opp­da­tert i den vi­nø­se ver­den.

Stig. A Rogn­stad
Vin­kel­ner 
Stig har vært ho­ved­ei­er og dri­ver av meg­ler­sel­ska­pet Nor­se Securities si­den 1995. Hans vin­in­ter­es­se bi­dro til å gjø­re ham til ho­ved­ei­er av stjer­ne­re­stau­ran­ten Le Ca­nard i fem år, og han tok sin vinkelnerutdannelse i 2008. Stig els­ker å finne kva­li­tets­vi­ner til gode pri­ser og sam­men med Svein Lin­din ar­bei­des det frem ar­tik­ler og smaks­no­ta­ter sent og tid­lig.