<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BOLIGER OVER KONTORER: Gamle Sandvika sentrum blir ikke til å kjenne igjen når det nye Helgerudkvartalet står ferdig i 2024. Sandvika stasjon skimtes i bakgrunnen. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Bygger 16 etasjer i Sandvika – frister med små leiligheter

239 leiligheter fra 6. til 16. etasje skal erstatte et 70-tallskvartal i Sandvika sentrum. – Her blir spennet i størrelser veldig stort, sier Wincent Haga i Andenæs Eiendom.

Publisert 14. jan. 2021 kl. 12.49
Oppdatert 16. jan. 2021 klokken 08.38
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 772 ord

SANDVIKA: Bærums «hovedstad» fikk bystatus for 18 år siden, men forbindes mest med rundkjøringer og Olav Thons utflytende storsenter på vestsiden av Sandvikselven. Det opprinnelige Sandvika, på østsiden av elven, havnet i en slags dvaletilstand da handelen flyttet seg til vestbredden.

Nå er en totalforvandling nært forestående. Andenæs Eiendom, som eier en rekke eiendommer i Sandvika, skal rive et helt kvartal mellom rådhuset og jernbanestasjonen for å bygge næringslokaler og 239 leiligheter.

FORSVINNER: Polfarer Otto Sverdrup peker i motsatt retning av Helgerudgården, som snart er historie. Foto: Gard Setsaas

I første etasje i det nye Helgerudkvartalet kommer butikker og serveringssteder, mens de neste fire etasjene settes av til kontorer. Øverst, altså fra 6. til 16. etasje, kommer leilighetene.

I alt kommer seks «frittstående» boligbygg på takene til to næringsbygg. Felles takhager planlegges både i 6. og 14. etasje.

Fra knøttlite til stort

Planen er å starte salget i løpet av første kvartal, men ennå er hverken entreprenør eller priser bestemt.

– Det blir markedspriser, men her blir spennet i størrelser veldig stort. De billigste leilighetene er små. Det har vi fleksibilitet på i Bærum, sier Vincent Haga, adm. direktør hos utbyggeren Andenæs Eiendom.

UTBYGGER: Wincent Haga, adm. direktør i Andenæs Eiendom. Foto: Andenæs Eiendom

– Det er lettere å være utbygger i Bærum enn i Oslo?

– Vel, på noen områder er det slik. Men det er dyrt å bygge, og påkostede bygg. Vi har fått inn flere tilbud, men entreprisekostnadene er ikke diskutert ferdig.

Oslo kommune får jevnlig kritikk fra utbyggerhold for sin strenge leilighetsnorm. Den tilsier at minst 40 prosent av prosjekterte leiligheter i sentrale deler av byen må være over 80 kvadratmeter, og at ingen kan være under 35 kvadratmeter. I tillegg kan maksimalt 35 prosent være mellom 35 og 50 kvadratmeter.

I Helgerudkvartalet ser utbyggeren for seg alt fra ettromsleiligheter på 20 kvadratmeter til femromsleiligheter på drøyt 150 kvadratmeter med private takterrasser. I kjelleren blir det garasjehus.

I HØYDEN: Fra Otto Sverdrups plass og Sandvika stasjon vil det nye kvartalet se slik ut. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Betong varer ikke evig

Gårdene som nå står for fall var i sin tid de mest ettertraktede adressene i Sandvika, og blant de tyngste symbolene på betongæraen som fortrengte det gamle tettstedet på 1960- og 70-tallet. Helgerudgården, som sto ferdig i 1973, hadde parkering på taket og Bærums første supermarked med rulletrapp. Ved siden av kom Kreditkassegården i 1976.

I sommer forsvinner begge, uten protester fra lokale krefter.

– Det ville ikke blitt en moderne by om man skulle beholdt dette. Kreditkassen var et påkostet bygg i sin tid, men har ikke tålt tidens tann så godt. Byggene har gjort sin misjon og må saneres, sier Haga.

– Ville dere helst hatt boliger helt ned til første etasje?

– Nei, publikumsfunksjoner mot gaten er helt naturlig, og vi mener det er en god løsning med både boliger og næringsarealer i sentrum.

Jeg er jo nøktern, men det ser veldig lovende ut
Wincent Haga, Andenæs Eiendom

BETONGEN BLIR BORTE: Også Kreditkassegården, der gjennomgangstrafikken tidligere ble ledet i tunnel forbi, skal rives. Sandvika rådhus sees i bakgrunnen. Foto: Gard Setsaas

Dagens kontor- og butikkleietagere overføres til andre Andenæs-bygg i området, men kabalen stopper ikke der. Når den nye bebyggelsen står ferdig i 2024, skal nemlig leietagerne i den nærliggende Andenæsgården flytte hit, før også den gården rives til fordel for boliger. Deretter står ytterligere et par kontorbygg for fall.

SALGSSTART FØR APRIL: Lars Petter Hansrud, eiendomsmegler i Røisland & Co. Foto: Røisland & Co

Nær 2.500 interessenter

Dermed er kontorarealene nærmest fylt opp i det nye Helgerudkvartalet, og ifølge Haga har nærmere 2.500 personer meldt interesse for leilighetene, selv om ikke priser eller utforming er kjent.

– Jeg er jo nøktern, men det ser veldig lovende ut. Det er et godt marked og spektakulære bygg, sier han.

Røisland & Co er hyret inn for å selge leilighetene. Eiendomsmegler Lars Petter Hansrud vil ikke si hvor mange som har tatt kontakt.

– Jeg skal ikke gå ut med noe nøyaktig tall, men vi har hatt veldig god interesse for prosjektet så langt.

ÅPNER OPP: Kinoveien vil forlenges inn i kvartalet. Illustrasjon: LPO Arkitekter

– Haga sier 2.500?

– Han er inne på noe der.

Håper på Oslo-folk

Hansrud tror flesteparten av kjøperne vil komme fra Bærum, men at også noen Oslo-folk vil trekke over kommunegrensen. Fra Sandvika stasjon til Nationaltheatret tar det 12 minutter med tog.

– Er det de mindre leilighetene som kan lokke?

– Ja, absolutt. Jeg tror det er flere som vil se på oss som et alternativ. Det er i nærheten av toget og enkelt å komme seg inn til byen, sier eiendomsmegleren.