<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får inn Hagen som investor i ugress-tech

Rimi-Hagens investeringsselskap Canica går inn som storeier i Soil Steam International, som skal gi større avlinger av grønnsaker og bær.

    Publisert 19. jan. 2021 kl. 20.49
    Oppdatert 20. jan. 2021 klokken 21.49
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 799 ord
    LOVER Å LØSE UGRESSFLOKEN: – Kundenes problem er ikke bare ugress som er ute av kontroll, men også organismer som sopp og nematoder i jorden, fastslår Oddbjørn Bergem, daglig leder i Soil Steam. Foto: Soil Steam International

    – Soil Steam blir ukentlig kontaktet av kunder som viser interesse for maskinene våre. Kundenes problem er ikke bare ugress som er ute av kontroll, men også organismer som sopp og nematoder i jorden, fastslår Oddbjørn Bergem, daglig leder i Soil Steam.

    Selskapet baserer seg på en teknologi som benytter vakuum til å tvinge damp ned i jorden.

    Hensikten er å gjøre avlingene større og å forhindre at grønnsaker råtner uten bruk av skadelige sprøytemidler.

    Teknologien er patentert for bruk i mobile maskiner, og Soil Steam hevder å være det eneste selskapet i verden som gjør dette.

    DAMPING AV JORD: – Resultatet er at vi damper dypere og mer effektivt enn det konkurrentene gjør. Foto: Soil Steam International

    Går inn med 20 millioner kroner

    Nå får selskapet ett av Norges mest profilerte næringslivsnavn inn på eiersiden.

    – Soil Steam er midt i en finansieringsrunde nå, og målet er å hente inn mellom 40 og 45 millioner kroner, sier Bergem.

    Canica, investeringsselskapet til Stein Erik Hagen med familie, går inn med 20 millioner kroner i frisk kapital.

    Transaksjonen verdsetter selskapet til 170 millioner kroner før emisjonen.

    – Vi er svært glade for at Canica med Stein Erik Hagen har tro på oss, sier Bergem.

    Hagens formue er av Kapital verdsatt til 33 milliarder kroner. 

    Den har han tjent på salget av Rimi og deretter plasseringer i Komplett, Orkla og Arcus, for å nevne noe.

    Bergem kommer selv fra jobben som sjef for det Sandefjord-baserte programvareselskapet Concent, som i august 2020 ble solgt til danske Banqsoft.

    Banqsoft eies i sin tur av det japanske NEC-konsernet.

    SKAL GI STØRRE AVLINGER: Gulrøttene til venstre har grodd i udampet og sprøytet jord, de i midten og til høyre har grodd i dampet jord. Foto: Soil Steam International

    Starter serieproduksjon

    I den pågående kapitalrunden hos Soil Steam ligger eksisterende investorer, utvalgte nye investorer og selskapets styre og ansatte bidrar an til å bidra med ytterligere 20 til 25 millioner kroner.

    – Nå får vi mulighet til å demonstrere og dokumentere effekten av begge våre maskiner, både for det norske markedet og for utvalgte markeder i Europa. Hvis alt går etter planen, vil serieproduksjon starte mot slutten dette året, sier Bergem.

    Han oppgir at selskapet satser stort, og at det vil avhengig av ekstern finansiering i tre til fire år fremover.

    Bruk av sprøytemidler er i dag ett av de store miljø- og helseproblemene landbruket må løse
    Oddbjørn Bergem, Soil Steam International

    – Damper dypere og mer effektivt

    Ideen til selskapet stammer fra faren til gründeren, Hans Kristian Westrum. Han var gårdbruker og bekymret for de negative effektene av sprøytemidler i åkrene.

    INVESTERER 20 MILLIONER: Canica, med Stein Erik Hagen i spissen. Foto: NTB

    – I ettertid har det vist seg at han dessverre fikk rett. Bruk av sprøytemidler er i dag ett av de store miljø- og helseproblemene landbruket må løse, og både EU og USA innfører nå stadig nye forbud, fastslår Westrum.

    Damp til behandling av ugress var en kjent teknikk allerede på 1800-tallet, men bruken av damp skal ha forsvunnet på 1950-tallet, da kjemiske midler ble allment tilgjengelige.

    I 2017 startet Westrum opp på ny basert på farens ideer, og bygget flere prototyper som skal ha blitt testet hos ulike grønnsaksprodusenter i Norge med stort hell.

    – Resultatet er at vi damper dypere og mer effektivt enn det konkurrentene gjør, sier Westrum.

    Skal selge for en kvart milliard

    Ifølge Bergem finnes det andre europeiske aktører som utvikler maskiner for damping av jord, men de bruker andre teknologier som er tregere, bruker mer energi og er mindre effektive.

    Forretningsideen er å være et teknologiselskap som leier ut maskinene til lokale partnere.

    Markedet er internasjonalt, med spesiell oppmerksomhet på markeder for bær, frukt, blomster, urter og grønnsaker, der problemene med sprøyting i dag er store.

    – Hvordan er dere blitt påvirket av coronakrisen?

    SKAL BESØKE NYE KUNDER ETTER CORONA: Til venstre daglig leder Oddbjørn Bergem. Til høyre gründer Hans Kristian Westrum. Foto: Soil Steam International

    – Vi jobber med miljø og bærekraft, så mange ser viktigheten av det vi holder på med. Samtidig er det viktig at situasjonen normaliserer seg, slik at vi kan reise og oppsøke nye partnere i inn og utland, svarer Bergem.

    – Hvordan ser dere ut om fem år?

    – Om fem bør vi være godt etablert i de største markedene i USA og Europa. Organisasjonen bør være på 50 til 70 personer, og utleieparken bør være på 200 maskiner, svarer Bergem.

    Soil Steam International

     
    (Mill. kr) 2019 2018
    Driftsinntekter 0,1 2,4
    Driftsresultat −2,3 −2,4
    Resultat før skatt −2,3 −2,5
    Årsresultat −2,3 −2,5
    Eiere (før transaksjonen): Hans Kristian Westrum (14,0 %), Arvid Laksesvela (13,5 %), Per-Øyvind Wold (8,4 %), Cornelis Arnoldussen (7,8 %), Olav Wirgenes (7,1 %), Thomas Johannessen (6,3 %), Einar Abrahamsen (5,2 %), andre (37,7%).

    Lykkes selskapet med det, vil Soil Steam med dagens forretningsmodell være et selskap med en omsetning på 250 millioner kroner og en driftsmargin på over 50 prosent.