<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardras for lakseeksporten

Eksporten av norsk sjømat falt med 1,6 milliarder kroner i januar – lakseeksporten sto for nesten hele verdifallet.

Publisert 3. feb. 2021 kl. 05.59
Oppdatert 3. feb. 2021 klokken 11.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 598 ord
BRUTAL CORONASMELL: Lakseprisen var over 35 prosent lavere i januar enn på samme tid i fjor. Sammen med et dypt fall i etterspørselen under coronapandemien, stupte eksportverdien for laks. Her fra SalMars foredlingsanlegg på Frøya i Sør-Trøndelag.  Foto: NTB

Norge eksporterte sjømat for 8,1 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 1,6 milliarder kroner, eller 16 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor, viser ferske tall fra Norges sjømatråd onsdag.

– Nedgangen i januar skyldes først og fremst et betydelig fall i eksportverdien for laks. Vi ser også nedgang i eksporten av ørret og fersk torsk sammenlignet med den rekordsterke januarmåneden i 2020, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

DYP CORONAKRISE: Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd. Foto: Norges sjømatråd

Coronastengte markeder

– Særlig utfordrende for norsk sjømateksport i januar var strenge coronarestriksjoner i viktige markeder og et nedstengt restaurantmarked. I sum betyr dette lavere etterspørsel etter en rekke av de viktigste sjømatproduktene fra Norge, fortsetter Gansø.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) påpeker at sjømatnæringen – til tross for verdifallet – klarer seg godt sammenlignet med andre næringer.

VAKSINENHJELPEN PÅ VEI: Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). Foto: NTB

– Pandemien skaper fremdeles utfordringer både her hjemme og ute i markedene. Det rulles nå ut vaksiner, noe som forhåpentligvis vil bidra til å normalisere viktige eksportmarkeder, sier han.

Betydelig verdifall for laks

I januar eksporterte norske oppdrettere 95.600 tonn laks til en verdi av 5,2 milliarder kroner. Det var en økning i volumet på 11 prosent, men det hjelper lite når gjennomsnittsprisen for fersk hel laks i januar falt til 48,79 kroner pr. kilo.

Prisen oppdretterne oppnådde for laksen var drøye 35 prosent lavere i januar i år, sammenlignet med rekordsterke 75,53 kroner i januar i fjor. Verdifallet for lakseeksporten var dermed hele 1,5 milliarder kroner, eller 23 prosent, i årets første måned.

– Økt eksportvolum og redusert salg i restaurantmarkedet er årsaken til den relativt lave prisen for laks, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

LAKSESMELL: Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd. Foto: Privat

Polen, Frankrike og USA var største mottagerland av laks fra Norge i januar. 

Sverige var det største vekstmarkedet for laks målt i verdi, opplyser Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets utsending til Sverige.

– Etter en svak desember, der markedet var mettet, virker det som om svenske forbrukere har tømt frysere og kjøleskap for laks i løpet av julen. Januar ble en meget sterk måned med høy etterspørsel i butikkene, sier Bjørgo.

Tung start for skreien

Debattene har rast i media den seneste tiden etter at skreifisket hevdes å stå i fare uten tilgang på utenlandsk arbeidskraft etter at Norge stengte grensene for å unngå importsmitte av mutante coronavirus.

I januar ble det eksportert 4.000 tonn fersk torsk, inkludert skrei, til en verdi av 182 millioner kroner. Det var et volumfall på 34 prosent, mens verdien falt med 141 millioner, eller 44 prosent. 

Skrei utgjorde 409 tonn, noe som var et volumfall på 60 prosent i januar, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Verdifallet for skreien var også 60 prosent, og eksportverdien beløp seg til skarve 37 millioner. 

Sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd mener det er fravær av skrei heller enn mangel på arbeidskraft som har påvirket det dype verdifallet i januar.

– Et sent innsig av skrei og dårlig vær er hovedforklaringen på den reduserte eksporten i januar. Samtidig har prisene falt, sier Hestvik Brækkan.

Ørreten hadde heller ingen god måned. I januar falt eksportvolumet med 32 prosent, til 3.800 tonn ørret, mens verdiene ble skrellet med 39 prosent til 218 millioner kroner.

Lyspunkter for noen arter

I motsatt ende var det en rekordmåned for makrell. Eksportverdien økte med 43 prosent til 626 millioner kroner i januar.

Eksportverdien for klippfisk økte med 10 prosent, til 438 millioner. Kongekrabben fikk et løft i Vietnam, og verdiene økte med 27 prosent, til 97 millioner. Tørrfisken fikk eksportverdien løftet med 16 prosent, til 92 millioner kroner.