<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SER OPPTUR: De fattigste 98 prosentene av befolkningen vil få mer penger mellom hendene. Og disse vil gå til forbruk. Stig Myrseth er overbevist om at 2020-årene vil bli preget av et råvarerally. Foto: Foto: Iván Kverme

– Megatrenden som vil herje i aksjemarkedet

Mangel på containere? Det er et tidlig signal på en kjempetrend som vil skape nye formuer dette tiåret.

Publisert 5. feb. 2021 kl. 20.28
Oppdatert 8. feb. 2021 klokken 13.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 586 ord

Stig Myrseth, mannen bak Dovre Forvaltning og kjent fra sin ukentlige aksjespalte i Finansavisen, jobber nå som investeringsdirektør i Opera. Han peker på noe som reiser seg i horisonten. En dinosaur. En utvikling som vil påvirke veldig mye på og utenfor børs.

– Megatrenden over alle megatrender, sier Stig Myrseth.

Men vent litt, for å forklare utviklingen må vi ti år tilbake i tid. Vi hadde en voldsom finansiell ustabilitet. Det er nok å nevne Lehman Brothers. Resultatet ble at det forrige tiåret handlet mye om å sikre finansiell stabilitet.

Bankene ble solide og Angela Merkel ble helten.

Men det hadde en pris. Utviklingen kom først og fremst de rike til gode. Og de rike sparer. De rike ble rikere.

Dette førte til misnøye og sosial uro. Og vi har sett hva som skjer, med stormingen av kongressen som klimakset.

Myrseth tror nå vi har sett «peak polarisering», altså at vi går mot roligere tider, sosialt sett.

– Heldigvis fungerer demokratiet. Når store deler av befolkningen føler at systemet ikke virker, da blir det en kursendring, og den kursendringen er vi allerede godt i gang med.

Sosial stabilitet

Mens vi andre har hatt nesen langt nede i vaksinenyheter, har Stig Myrseth fått med seg dette: I fjor hadde amerikanske husholdninger den største veksten i disponibel inntekt på veldig mange år.

Den økonomiske politikken vil handle mindre om statsgjeld og kjernekapital i bankene. Vi går fra finansiell stabilitet til sosial stabilitet. Vi blir opptatt av å få ned polariseringen i samfunnet.

– Det som vil være den makroøkonomiske konsekvensen av dette er at mange husholdninger vil få relativt mer å rutte med fremover, spår Myrseth.

Og de som har fått lav eller ingen inntektsvekst i forrige tiår, men nå vil få en høyere disponibel inntekt, hva vil de gjøre? Jo, de vil kjøpe ny oppvaskmaskin.

– Pengene går ikke til sparing, de går til forbruk. En ny TV, en ny bil. Det ser vi nå. Det er containermangel i Kina. Importen til vesten har eksplodert på grunn av nye forbruksvaner. Det kommer til å bli for mye penger som jakter på for lite varer. Det oppstår flaskehalser i økonomien, sier Myrseth.

For å si det på godt norsk, så vil vi se en «revenge of the old economy».

– Det blir storyen på 2020-tallet. Vi får en økonomi der motoren kommer til å gå på høyt turtall. De fattigste 98 prosentene vil få mer å rutte med.

Og nå er vi endelig fremme ved effekten. Det blir et rally for råvarer og sykliske aksjer.

Kobber, nikkel, kobolt og litium. Hovedhistorien handler om det første eksempelet.

– I dag er det allerede underskudd på kobber. Kobberprisen er allerede høy. Mens økonomien opererer godt under kapasitet. Det blir spennende å se hvor stramt det kan bli når vaksineringen nærmer seg slutten.

RÅVARER: Det er allerede underskudd på kobber. Hva skjer når forbruket igjen tar seg opp? Foto: Dreamstime

På havbunnen

I Norge har vi gode råvare-veddemål. Myrseth nevner både Yara, Hydro og Aker BP.

Men Norge brygger også på en stor mulighet: Utvinning av metaller under havet.

Og det er her Myrseth selv har posisjonert seg. Han har gått aktivt inn i Seabird Explorations som snart skal skille ut Green Minerals.

– Vi har alle tenkt at utvinning av metaller fra havbunnen umulig kan være lønnsomt. Men vi sa det samme om oljen. Jeg mener dette representerer en spennende mulighet for hele den norske offshorenæringen.

– Den maritime klyngen i Norge er veldig sterk. Det ville være tragisk om Norge ikke klarte å posisjonere seg der. Norge har de største mineralressursene i verden, nest etter Fiji.