Bitcoins nye prishopp fører med seg bekymringer om energikonsumet til kryptovalutaen. I følge Digiconomists Bitcoin Energy Consumption Index har den kjente kryptovalutaen et karbonavtrykk på 36,95 megatonn CO2 årlig – like mye som New Zealand, skriver CNBC.
I følge forskere fra Cambridge University bruker Bitcoin 110,53 TWh – mer enn hele energiforbruket til Nederland.
– Det er en ufattelig mengde elektrisitet, sier Charles Hoskinsen, en av medgrunnleggerne av kryptovalutaen Ethereum.
Produksjon av Bitcoin
Høyere pris – høyere energiforbruk
Bitcoin-minere holder ikke på gratis, og en av hovedinsentivene i Bitcoin-modellen er det som kalles "bevis for arbeid" – løfte om at man får en bitcoin dersom man klarer å løse den komplekse algoritmen.
– En etterspørselsøkning fører med seg en prisøkning, noe som fører til økt konkurranse i produksjonen, og dermed også en økning i energiforbruket, sier Hoskinson til CNBC.
– Energiforbruk er ikke galt i utgangspunktet
Kryptovalutaens karbonavtrykk er høyt, men det bekymrer ikke de som har troen på teknologien.
– Energiforbruk er ikke galt i utgangspunktet. Sending og lagring av epost bruker energi, men vi sier ikke at epost er galt av den grunnen, sier Metem Demirors, sjefstrateg i CoinShares, til CNBC.
Demirors peker på at Bitcoin er veldig tydelig i omfanget av energiforbruket, mens andre industrier er mer vage. Hvorvidt energiforbruket er rettferdiggjort eller ikke – miningen av de fleste Bitcoins skjer i Kina, som fortsatt bruker mye kullbasert energi.
– Når omfanget av nettverkstjenester vokser og blir mer komplekse, så kommer etterspørselen etter datakraft til å øke, og dermed også energiforbruket. Problemet er at bare en femtedel av elektrisiteten brukt i verdens datasentre er fra fornybare energikilder, og det er ikke godt nok, sier Andrew Hatton, IT-sjef i Greenpeace U.K, til CNBC.