<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Staten kan ha gått glipp av flere hundre millioner på tidlig Entra-salg

Hadde Nærings- og fiskeridepartementet solgt sine Entra-aksjer idag, så hadde fortjenesten vært omlag 320 millioner kroner høyere enn da de solgte i november. 

    Publisert 8. feb. 2021 kl. 17.15
    Oppdatert 10. feb. 2021 klokken 23.15
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1213 ord
    SOLGTE SEG BILLIG: Nærings- og Fiskeridepartementet solgte Entra-aksjene sine billig, men de kan også ha vært med på å presse opp kursen. Her ved minister Iselin Nybø (V) Foto: NTB

     

    – Det var nok mange som ble overrasket over at de solgte så fort. I ettertid kan man si at man ikke burde gjort det. Man kunne som Folketrygdfondet vært litt smartere, men departementet  hadde nok ikke interesse av å bli eier i et svensk eiendomsselskap, sier Nils Hast i ODIN Forvaltning. 

    TROR KAMPEN FORTSETTER: ODIN-forvalter Nils Hast tror ikke vi har sett det siste i kampen om å ta over norske Entra. Foto: Iván Kverme

    Mandag morgen varslet det svenske eiendomsselskapet Castellum at de trakk budet på Entra. 

    – Man får det ikke alltid som man vil. Det er alltid kjedelig når en handel ikke blir noe av, men jeg må sette Castellums aksjeeiere først, og vi mener dette nå vil koste for mye, sier adm. direktør i Castellum, Henrik Saxborn, til Finansavisen. 

    Han har brukt store ord som bryllup, ekteskap og at det siste budet var Castellums diamantring. Men ingen ville ha ringen til 186,19 kroner pr. aksje. 

    – Det var veldig, veldig lav aksept, sier Saxborn, som gikk høyt ut og skulle ha 90 prosents akseptgrad og kontroll – eller ingenting. 

    Budet ble i likhet med det fra SBB hverken anbefalt av  de største aksjeeierne eller styret. 

    Kampen om Entra

     
    • 24. november 2020 varslet det svenske eiendomsselskapet SBB at det ville by 165 kroner pr. Entra-aksje i et forsøk på å kjøpe det norske selskapet. Det verdsatte dermed Entra til 30 milliarder kroner. 
    • 26. november varsler svenske Castellum et bud på 171 kroner pr. aksje, og verdsatte Entra til 31 milliarder kroner. Budet kom rett etter at det hadde kjøpt statens aksjer som lå hos Nærings- og fiskeridepartementet og tilsvarte 8,24 prosent. 
    • 9. desember trekker SBB sitt bud og raser mot Entra-styret, som det mener rigger salget for Castellum, ved å gi det mer informasjon. 
    • 18. desember varsler Castellum at selskapet høyner sitt bud til 185 kroner pr. aksje, og sier det er dets absolutt siste bud. 
    • 23. desember varsler SBB at det vil by 190 kroner pr. aksje, og verdsetter med det Entra til 34,6 milliarder kroner. Selskapet er tydeligvis fornøyd med informasjonen det etter hvert skal ha fått tilgang til.
    • 29. januar børsmelder styret i Entra at det ikke anbefaler noen av budene. 
    • 8. februar trekker Castellum sitt bud.
    • 24. februar varsler SBB at det vil trekke sitt bud og selger seg senere ut av Entra. 
    • 27. august kjøper Castellum hele posten til Folketrygdfondet og har en eierandel på over 30 prosent, rett under største aksjonær, svenske Balder. 
    • 13. oktober øker Balder eierandelen til 33,67 prosent og varsler pliktbud til de andre aksjonærene som blir på minstekravet 202,5 kroner pr. aksje. 
    • 7. desember gikk budfristen ut og fikk aksept fra 2,37 prosent. Ny eierpost for Balder er 36,6 prosent, Castellum sitter på 33,33 prosent. 
    Kilder: Finansavisen/Oslo Børs

    Staten tapte? 

    Veien til et mulig kjøp av norske Entra har ikke vært lett. Etter at konkurrenten SBB varslet sitt bud på selskapet 24. november ifjor, kastet Castellum seg inn i samtaler om en fusjon. Forhandlingene strandet, men Castellum fikk timer senere kloen i Nærings- og Fiskeridepartementets eierandel på 8,24 prosent. 

    De 15 millioner aksjene ble solgt til 169 kroner pr. aksje og totalt 2,535 milliarder kroner. Hadde departementet solgt idag ville statskassen hatt ytterligere 320 millioner kroner, med en kurs på over 190. 

    – Nærings- og fiskeridepartementet solgte seg helt ut av Entra i slutten av desember, og har ikke lenger aksjer i selskapet, er det korte svaret fra departementet på spørsmål om hva de tenker om kursutviklingen siden da. 

    INGEN VILLE HA: Henrik Saxborn, adm. direktør i Castellum. Foto: Castellum

    Det var riktignok en salgsavtale i bunn som ville gitt staten differansen mellom 169 kroner pr. aksje og endelig bud, om det ble akseptert. 

    Forrige gang departementet solgte Entra-aksjer var i 2019. Da solgte staten 25,6 millioner aksjer i Entra for 3,4 milliarder kroner. Statens eierandel gikk ned fra 22,3 prosent til 8,24 prosent som nå Castellum sitter på.

    Castellum sier de har kastet inn håndkle for en veldig god stund. 

    – Er du overrasket over at dere ikke fikk større aksept?

    – Nei, ikke når det ikke ble anbefalt. Man vil ha pengene nå og ikke senere, det har blitt veldig tydelig, sier Henrik Saxborn. 

    – Dere burde hatt en høyere kontantdel i budet deres?

    – Ja, det er den enkle måten å se det på. Andre får bedømme det. Vi mener vårt bud hadde gitt store verdier, men nå var det ikke interesse for det, sier direktøren. 

    – Skjønner staten 

    ODIN-forvalter Nils Hast mener det ikke er grunn til å kritisere staten for å ha solgt seg ut for tidlig, selv om det nå virker korttenkt. 

    – Du risikerer jo også skattebetalernes penger ved å la aksjene være, og staten skal ikke drive forretning. Det er ikke deres hovedoppgave, sier Hast. 

    Eiendomsanalytiker Albin Sandberg, i Kepler Cheuvreux, mener også at statens aksjesalg var avgjørende for at budkrigen i det hele tatt kom igang. 

    – Det er for hardt å si at det var et dårlig salg. Jeg tror ikke Castellum hadde lagt inn bud om de ikke fikk tak i de aksjene og da hadde det ikke blitt budkrig som fikk kursen opp. Det er litt høna eller egget, det ene henger sammen med det andre, sier Sandberg. 

    – Det var ikke avgjørende for budet, men det ville tatt lenger tid, kontrer Saxborn i Castellum.

    Norsk bud? 

    At staten ville ut som eier i Entra, var varslet lenge. Fra politisk hold har det likevel blitt kritisert at den norske staten ved sitt salg legger til rette for svensk overtakelse, men nå tror Nils Hast i ODIN Forvaltning at vi kan se nordmenn kaste seg inn i kampen mot svenske SBB.

    – Spørsmålet er om en annen aktør kommer på banen eller om SBB høyner budet. Jeg kan tenke meg at noen norske aktører også snuser på dette, sier han.

    – Hva Castellum gjør med aksjene de har kjøpt av staten blir også spennende, fortsetter Hast. 

    – Skal over 200 

    En av dem som har tjent godt på Entra er Marius Borthen som forvalter sitt eget fond, Blueberry Capital. Han har på det meste hatt omlag en fjerdedel av fondet (på 180 millioner) i Entra og kjøpt det meste på en kurs rundt 115 kroner og også under 100-lappen. Nå har han solgt unna til over 190 kroner aksjen, og sitter igjen med 3,5 prosent av fondet sitt i Entra.  

    SOLGT UNNA ENTRA-AKSJER: Marius Borthen i Blueberry Capital. Foto: Ivan Kverme

    – Entra er et fantastisk bra selskap med masse flotte bygg, så vi tror aksjen fint kan gå i 220 kroner i 2021. Vi anser nedsiden som begrenset da underliggende marked er knallsterkt og fordi Balder stadig plukker mer aksjer på dagens nivåer, sier Borthen. 

    Hvorfor solgte du da? 

    – Da aksjekursen passerte 190 kroner ble verdsettelsen såpass fair at vi ser bedre risikojustert avkastning i andre selskaper, deriblant Eiendomsspar. I takt med gjenåpningen av samfunnet tror vi hotellsektoren vil ha en sterk periode og øyner en oppside i aksjen på 40 prosent mot omlag 15 prosent i Entra, sier forvalteren.