<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU følger i Australias fotspor i kampen mot Big Tech

EU vil styrke utgivers rettigheter i kampen mot Google og Facebook. 

    Publisert 9. feb. 2021 kl. 14.15
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 323 ord
    LITEN BETALINGSVILJE: Google sier de er villige til å betale ytterligere for journalistikk, men truer med å trekke seg ut av Australia hvis de blir tvunget til å betale medieselskaper for deres innhold i søkeresultatene. Foto: Bloomberg

    Politikere i Europaparlamentet vil tvinge Big Tech-selskapene til å betale for nyheter som deles på deres plattformer. I en manøver som speiler Australias trekk for å styrke utgivernes rettigheter mot Google og Facebook, skriver Financial Times.

    Initiativet er et slag i ansiktet på Google, som truet med å trekke seg ut av Australia i protest mot lovforslaget som vil tvinge Google til å betale for nyheter. Også Facebook har vært ute og protestert mot det australske lovforslaget, og sagt at det vil hindre brukere i Australia fra å dele nyheter hvis forslaget går igjennom i sin nåværende form. 

    – På tide

    Europeiske parlamentsmedlemmer som jobber med utkastene til de digitale forskriftene Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA), sier til FT at forslagene kan endres når de går igjennom EU-parlamentet for å tilpasse aspekter ved de australske reformene. Blant annet muligheten til en forpliktende voldgiftsdomstol for lisensavtaler og ved å kreve at teknologibedrifter informerer utgivere om endringer i hvordan de rangerer nyheter på nettstedene sine.

    – Det er på tide å forplikte online-plattformer til å delta i rettferdige forhandlinger for å betale for nyhetsinnholdet de får fra utgivere og gi dem råd om algoritmeendringer som vil påvirke innholdsrangeringen, sier Stéphanie Yon-Courtin, som er en representant for det liberale partiet Renew i Europaparlamentet og tidligere rådgiver for det franske konkurransetilsynet. 

    Både Google og Facebook har trappet opp innsatsen for å inngå lisensavtaler for nyheter i Europa siden EU reviderte lovene om opphavsrett i 2019. Endringene som kom da gir utgivere rett til kompensasjon for utdrag av innhold som vises på elektroniske plattformer.

    Facebook vil ikke kommentere saken, men Google sier til Financial Times at EUs opphavsrettsdirektiv «tar sikte på å finne den rette balansen» mellom utgivere og online-plattformer.

    – Vi er villige til å betale for å støtte journalistikken ytterligere, og vi gjør det over hele verden, heter det i en uttalelse fra Google.