<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hver femte mangler sikkerhetsopplæring

Hver femte medarbeider får for dårlig sikkerhetsopplæring, ifølge en undersøkelse fra Knowbe4.

Publisert 14. feb. 2021 kl. 19.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 223 ord
ALVORLIG: Kai Roer i IT-sikkerhetsselskapet er bekymret over manglende opplæring. Foto: Brian Cliff Olguin

En undersøkelse IT-sikkerhetsselskapet Knowbe4 har gjennomført, viser at hver femte ansatt får for dårlig opplæring i IT-sikkerhet. 

Undersøkelsen er basert på svar fra over 200.000 respondenter i hele verden. 21 prosent svarer at de får lite eller ingen informasjon om informasjonssikkerhet i virksomheten de jobber i.

– Skremmende

– Det er skremmende å se at så mange ikke får tilstrekkelig sikkerhetsopplæring. Hver eneste måned hører vi om store, alvorlige datainnbrudd som muligens kunne vært unngått om alle hadde tatt datasikkerhet på alvor, sier daglig leder Kai Roer i Cltre i en kommentar.

Cltre er det globale forskningssenteret innen sikkerhetskultur for IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Svakt i offentlig sektor

Undersøkelsen viser blant annet at andelen som får kun litt eller ingen informasjon, er aller høyest i offentlig sektor og utdanningssektoren, med henholdsvis 29 og 35 prosent.

Den senere tid har det vært flere tilfeller av store datainnbrudd, som i Østre Toten kommune og angrepet på Stortinget i fjor høst. NRK skrev nylig at dataangrepet, der det ble krevet penger for å frigi data, er det hittil verste som har rammet noen norsk kommune.

– Både utdanning og offentlig sektor scorer dårligere enn snittet. Det er bekymringsfullt når vi vet at de forvalter sensitiv persondata og i tillegg styrer viktige prosesser. Dette handler både om tilliten til viktige samfunnsinstitusjoner og forvaltning av informasjon som det er i alles interesse at ikke kommer på avveie, kommenterer Roer.