<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
TESTET: Galaxy S21 Ultra er Samsungs nyeste toppmodell blant smarttelefonene.  Foto: Samsung

Polert toppmodell fra Samsung

Samsung Galaxy S21 Ultra er ingen revolusjon, men fortsatt en stor oppgradering fra forrige generasjon.

Category iconDesign
    Publisert 27. feb. 2021
    Lesetid: 3 minutter

    Samsungs nye flaggskipserie Galaxy S21, som ble lansert i slutten av forrige måned, er et eksempel på at mindre forbedringer av eksisterende teknologi av og til er nok.

    Ved siden av standardmodellen S21 og den oppgraderte S21+, byr heller ikke årets toppmodell S21 Ultra på de helt spektakulære nyhetene. Til gjengjeld har Samsung gjort alt forgjengeren gjorde bra og dårlig bedre.

    Samsung Galaxy S21 Ultra

    PROS 

    Lekker skjerm med 120hz adaptiv oppdateringsfrekvens.

    Supert kamera som tar gode bilder i mye og lite lys Beste Samsung-design på lenge.

    Batteritid på halvannen dag.

    CONS
    Ikke de helt store nyhetene.

    Mer gjennomtenkt enn forrige gang

    Mens fjorårets Galaxy S20 Ultra var spekket med flere interessante nyheter, som nytt kamerahus og 100x zoom, føltes telefonen i ettertid litt forhastet. Årets utgave er mer gjennomtenkt.

    Barnesykdommene som fokusutfordringene er rettet, kameraet er forbedret både på programvare- og maskinvaresiden, og designet er kanskje Samsungs beste hittil.

    Lakken er i matt sort eller grå, og Gorilla Glass Victus er mer knussikkert enn tidligere.

    Kameraet er blant de viktigste faktorene når folk velger telefon, og her gjør Ultra-modellen mye bra. Hovedkameraet på baksiden er på 108 megapiksler, har fått ny sensor og består av en vidvinkellinse, en ultravidvinkellinse og to telelinser med 3x og 10x zoom.

    De to zoomlinsene er det som skiller Ultra-modellen fra de øvrige S21-modellene, som i samspill beskjærer bildene mer korrekt, og øker bildekvaliteten. Laseren er tilbake og gir raskere og riktigere autofokus når du tar bilder og video, og den generelle kvaliteten telefonen leverer i mye og lite lys er veldig bra.

    Telefonens 100x zoom føles fortsatt litt i overkant, men nytt av året er at telefonen ved 30x zoom starter en bildestabiliseringsmekanisme som hjelper deg å ta bilder på lang avstand. Det blir ikke fantastiske bilder av det, men zoomen har sine bruksområder og er nyttig i den nedre enden av spekteret.

    Regelrett glimrende skjerm

    Skjermen er som alltid et av høydepunktene ved Samsungs telefoner, og også denne gang leverer Samsung markedets kanskje beste skjerm. Den 6,9 tommer store skjermen er regelrett glimrende, og har en adaptiv oppdateringsfrekvens på opptil 120 hz som justerer seg selv.

    En velkommen nyhet er at S21 Ultra åpner for å bruke S Pen. Det betyr at man ikke lenger er nødt til å velge mellom S-serien og Note-serien, hvor pennen er det største salgsargumentet. Siden S21 Ultra ikke har innebygd oppbevaringsplass for pennen, løses dette med en egen festeanordning i dekselet.

    MER ZOOM: Kameraet på S21 Ultra har fått ny sensor, 108 megapiksler og to separate linser med 3 og 10 ganger zoom. Foto: Samsung

    Halvannen dags batteritid

    Også telefonens Snapdragon-prosessor er ny i kombinasjon med 12 eller 16 GB RAM, avhengig av om man kjøper modellene med 128, 256 eller 512 GB lagringsplass. Ytelsestestene varierer, men i bruk takler telefonen alle tunge programmer med glans. Spesielt tyngre spill, og det uten å generere mye varme.

    Den nye maskin- og programvaren har også konsekvenser for noe av det viktigste med dagens telefoner, nemlig batteritiden. Mens både S20 Ultra og Note 20 Ultra greide en full dags bruk, leverer dette batteriet på 5.000 mAh en batteritid på nærmere halvannen dag. Det er velkomment, og en av mange faktorer som bidrar til å gi en følelse av at S21 Ultra er en større oppgradering enn den er på papiret.

    Kanskje sparer Samsung på kruttet til neste generasjon, men Galaxy S21 Ultra er likevel en bunnsolid telefon som leverer på det aller meste den sier den skal gjøre. S20 Ultra var tross sine feil en bra telefon. S21 er betraktelig bedre.

    • 128GB med 12GB RAM: 14.490 kroner.
    • 256GB med 12GB RAM: 14.990 kroner.
    • 512GB med 16GB RAM: 16.490 kroner.