<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lover banebrytende teknologi som kan endre fornybarsektoren - to oljegiganter har investert

Det canadiske teknologiselskapet Eavor mener det har utviklet en banebrytende teknologiløsning. 

    Publisert 16. feb. 2021 kl. 12.25
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 413 ord
    ENDRING: Eavor mener det har kommet opp med en helt ny geotermisk energiløsning. Foto: Eavor

    Eavor Technologies er et canadisk teknologiselskap lokalisert i Calgary, Alberta, en region som er kjent for sine store forekomster av oljesand og derfor er et yndet sted for store oljeselskaper. Det imaget prøver Eavor å endre ved å benytte grunnvarme gjennom et system det kaller Eavor Loop.

    Kort forklart fungerer Loop-systemet ved at det bores to vertikale brønner med et stengt rørnettverk 3-4 kilometer under jordoverflaten mellom seg. En væske beveger seg dermed fra anlegget over bakken gjennom det varme underjordiske miljøet, før det naturlig sirkulerer til toppen av systemet. Den varme væsken konverteres deretter til elektrisitet eller overføres til et fjernvarmenett. 

    SYSTEM: Eavor-Lite er en fullskala prototype av anlegget selskapet tilbyr. Foto: Eavor

    Hele systemet kan dermed sees på som en «undergrunnsreaktor» og den store fordelen skal, ifølge Eavor, ligge i at energien er konstant uten noen form for batteriløsninger. Geotermisk energi har eksistert i flere tiår, men ulempen med konvensjonell geotermisk teknologi er at den er avhengig av å finne veldig varme vannkilder under bakken. 

    Oljekjemper investerer

    Oljegigantene BP og Chevron har troen på teknologien til Eavor og er to av seks selskaper som har investert 40 millioner dollar, ca. 335 millioner kroner, i selskapet. 

    «Vi ser Eavors potensial til å supplere vår voksende vind- og solportefølje. Teknologien deres har potensiale til å levere stabil geotermisk varme og å bidra til å låse opp en fremtid med mindre karbon», uttaler Felipe Arbelaez, BPs senior visepresident for null karbon, i en pressemelding fra Eavor

    Den friske kapitalen skal brukes på å videreutvikle forskning og utvikling for å skalere kraftsystemet til å bli konkurransedyktig på pris. For BPs del er det selskapets første investering innen geotermisk energi, mens Chevron igjen er inne i markedet etter å ha solgt sine siste andeler i 2016. 

    Ikke samme risiko

    Eavor hevder at deres teknologi ikke har den samme risikoen som ved tradisjonelle geotermiske løsninger og at forutsigbarheten er god. Systemet kan også settes opp på lik måte med lav risiko og den er skalerbar. Det kan dermed sammenlignes med vind- og solinstallasjoner, melder MarketWatch, som nylig gjennomførte et intervju med John Redfern, adm. direktør i Eavor.

    «Vi driver ikke med letespill som tradisjonell olje og gass eller tradisjonell utvinning av geotermisk energi. Vi tilbyr en repeterbar produksjonsprosess», uttalte Redfern i intervjuet

    Han la til at når systemet er oppe og går er det «veldig forutsigbart» og at man kan finansiere løsningen akkurat som med vind og sol, med mye gjeld til svært lave renter.