<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
FOREDLING: God vin prises høyt, men om du lagrer selv, kan du drikke dyrere og bedre vin enn det man i utgangspunktet er villig til å betale for. Foto: Getty Images

Investeringsvinen du kan lagre

Har du først bygget vinkjeller, bør innholdet matche. Start med de trygge navnene, og eksperimenter deretter, tipser vinjournalist i Finansavisen og Kapital Svein Vinofil Lindin.

Publisert 28. feb. 2021
Lesetid: 2 minutter

Man kommer ikke unna at god vin prises stivt, men lagrer du den selv i egen kjeller får du muligheten til å drikke bedre vin enn du kanskje ville tillatt deg i utgangspunktet.

– Grunnen til at du skal lagre vin i egen kjeller eller vinskap er for å ta vare på den, og etter noen år kan nyte bedre vin, sier Svein Vinofil Lindin, vinjournalist i Finansavisen og Kapital.

En vin til 1.500 kroner kan ofte øke til 2.500 kroner i verdi etter noen år. Lagring er dyrt, og med den populariteten kjente vinprodusentenes i dag nyter, får mange av vinene aldri utvikle sitt fulle potensial.

KJØP DE FIRE STORE: Det tipser Svein Vinofil Lindin, vinjournalist i Finansavisen og Kapital. Foto: Kapital

– Det er en kjensgjerning at veldig mange gode viner drikkes for unge, gode kandidater til å bli drikkevin om 4-5 år.

Kjellervinen

Det er her private vinkjellere kommer inn i bildet, og Lindin sier han kjennetegner tre typer vinkjellere: Showoff-kjellere, lager til investeringsvin og kjellere eid av folk som hamstrer.

Dersom du er i tvil eller ønsker å utvide samlingen, anbefaler han å plukke de kjente merkevarene. Det vil si viner fra de fire mest kjente vindstriktene Bordeaux, Burgund, Piemonte og Champagne.

– Hvis du har vil kjøpe mer trendy viner, kan man gjerne velger viner i prisklassen 300-500 kroner fra USA og Sør-Afrika. Spesielt fra Napa Valley.

Lindin påpeker samtidig at dersom du lagrer investeringsvin du ønsker å selge igjen, stilles det større krav til proveniens. Det vil si at du kan dokumentere at vinen har vært lagret på riktig temperatur gjennom hele lagringsprosessen.

BORDEAUX: Ch. d`Issan 2015. Foto: Produsenten

– Hvis det stilles spørsmål ved vinkjellerens temperaturjevnhet, kan potensielle kjøpere fort trekke seg, sier han.

Hva skal du kjøpe?

Bordeaux

  • Clos Fourtet 2012 kr 1.529 – 89 poeng
  • Ch. Palmer 2015 kr 3.999 – 92 poeng
  • Ch. d`Issan 2015 kr 1.399 – 91 poeng

Piemonte

  • Roagna Barolo Pira kr 999 –  91 poeng
  • Scarpa Barbaresco Tettineive 2017 kr 1.182 – 89 poeng
  • Roagna Barbaresco Gallina 2016 kr 999 – 90 poeng

Burgund

  • Dom. Faiveley Mazis Chambertin Grand Cru 2017 kr 1.750 – 94 poeng
  • Louis Jadot Echezeaux 2014 Grand Cru Kr 1.695 – 92 poeng
  • Nicolas Rossignol Volnay 2017 kr 914 – 89 poeng
CHAMPAGNE: Krug Vintage 2006. Foto: Produsenten

Champagne

  • Krug Vintage 2006 kr 2.799 – 96 poeng
  • Charles Heidsieck Rosè Vintage 2005 kr 849 – 91 poeng
  • Bollinger la Grande Annèe Rosè Brut 2012 kr 1.990 – 93 poeng

Tre trendy typer

  • Hirsch San Andreas Pinot Noir 2017 (USA) kr 600 – 94 poeng 
  • Raen Sonoma Coast Royal St. Robert 2017 (USA) kr 809 – 91 poeng
  • Mullineux Schist Syrah 2016 (Sør-Afrika) kr 799.