<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fire tiltalt i Nordic-saken

Nordic Securities-gründerne Endre Tangenes og Erik Egenæs er sammmen med to tidligere meglere tiltalt for grovt bedrageri og grovt brudd på god forretningskikk. 

    Publisert 18. feb. 2021 kl. 12.00
    Oppdatert 18. feb. 2021 klokken 13.40
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 548 ord
    HANDLET EGNE AKSJER: Gründer Erik Egenæs i The Nordic Group. Foto: Fred Ivar Klemetsen/Bergens Tidene

    Flere års etterforskning er over når Økokrim nå tar ut tiltale mot fire personer i Nordic Securities-saken.

    To av personene omtales som gründere, eiere og styremedlemmer i det fallerte meglerhuset, og ifølge tiltalen er det Endre Tangenes og hans parkamerat Erik Egenæs.

    I tillegg er to meglere tiltalt.

    – Viktig å bekjempe 

    Økokrim mener at de to gründerne ikke fortalte om den høye risikoen forbundet med kjøp av aksjer i The Nordic Group AS (TNG), som var morselskap til Nordic, og heller ikke ga andre vesentlige opplysninger, da de fikk flere ikke-profesjonelle investorer til å kjøpe TNG-aksjer.

    Ifølge tiltalten ble TNG-aksjen tilnærmet verdiløs, og det medførte tap av et samlet på 47 millioner kroner for til sammen 39 fornærmede.

    De fire er også tiltalt for brudd på god forretningsskikk. Ifølge pressemeldingen skal de grovt og gjentatte ganger ha unnlatt å påse at kundenes interesser og markedets integretitet ble ivaretatt på beste måte. 

    – Vi sender nå en begjæring til Oslo tingrett, der vi ber om at saken blir berammet. Det ligger an til å bli en omfattende rettssak, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle til Finansavisen.

    I tiltalen beskrives flere anledninger der potensielle kunder fikk TNG-aksjen presentert som en interessant og god investeringsmulighet, uten å bli opplyst om risikoen eller at de lå forelå interessekonflikter.  

    TILTALT: Endre Tangenes, gründer i Nordic Securities. Foto: Paul Bernhard

    Erkjenner ikke straffskyld 

    Hverken Tangenes eller Egenæs erkjenner straffskyld.

    – Begge stiller seg uforstående til tiltalen, og erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Tony A. Vangen, som representerer Egenæs.

    – Hvordan forklarer din klient de store summene som skal ha forsvunnet og antallet fornærmede i saken?

    – Vi må sette oss inn i tiltalen, og har ingen ytterligere kommentar til saken på dette tidspunktet, sier Vangen.

    – Men saken har vært etterforsket i flere år, de må ha visst at noe var i gjære?

    – Det har vært flere siktelser som har endret seg over tid, men det er først nå de har fått fastslått hva de er anklaget for, forklarer advokaten. 

    Fem år gamle forhold 

    Tangenes’ forsvarer Rasmus Woxholt sier hans klient stiller seg uforstående til anklagen.

    – Han har i likhet med Egenæs samarbeidet med Økokrim hele tiden, og gjenkjenner seg ikke ikke i tiltalebeslutningen, sier han.

    Han forteller at Tangenes er skuffet over at Økokrim har kommet frem til denne beslutningen, og han er glad for å kunne svare for seg i retten.

    – Han er glad for at han ser enden på en mangeårig etterforskning. Tiltalen omfatter forhold som er fem år gamle, og det har vært det har vært stor belastning for min klient. Både økonomisk og personlig, sier Woxholt. 

    Hudflettet av Finanstilsynet

    Erik Egenæs og Endre Tangenes etablerte Nordic-virksomheten i 2009. I dag seiler morselskapet The Nordic Group (TNG) under navnet Aegis.

    For nøyaktig tre år siden, i februar 2018 sprakk nyheten om at meglerhuset Nordic Securities og flere personer tilknyttet virksomheten var siktet for økonomisk kriminalitet av Økokrim.

    Meglerhuset hadde mistet lisensen til å yte investeringstjenester et drøyt år tidligere. I avgjørelsen fra Finanstilsynet ble det konkludert med at Nordic Securities hadde overtrådt verdipapirhandellovens bestemmelser om god forretningsskikk på en alvorlig og systematisk måte.

    Nordic Securities ble hudflettet av Finanstilsynet og selskapet og dets ledende personer ble anklaget for «grove feilvurderinger» og «grov misbruk av kundenes tillit».

    Etter det Finansavisen erfarer vil ikke saken komme opp i rettssystemet før til neste år, på grunn av det store antallet aktører og fornærmede, og omfattende dokumentasjon.