<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ALLSIDIG: Fem-lommers «chore jacket» fra britiske Drake's.  Foto: Drake's

En jakke for de fleste av vårens anledninger

Chore jacket er løsningen på det meste i klesveien. 

Publisert 12. mars 2021 kl. 20.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 252 ord

I Finansavisen Premiums skoguide har du kanskje lest at chukkaen eller desert booten er et stykke sinnsykt allsidig fottøy som passer til alt opp til dress på formalitetsskalaen. Jakkeverdenens ekvivalent er chore-jakken. Også kalt fransk arbeiderjakke eller «shacket». 

Denne tynne jakken har vanligvis fem lommer – tre på utsiden og to på innsiden. Hele poenget er at den skal være lett og romslig. Sistnevnte gjelder både i passform og muligheten til å bære hverdagsting som nøkler, notatbok, penn, mobil og annet. Perfekt for ærender. 

Lett å slenge over skjorten. En skjorte over skjorten, men hakket mer jakkeaktig enn en «overshirt».

Hvilken skal du kjøpe?

På fransk kalles jakken bleu de travail. Altså en blå bomullsjakke brukt av arbeidere. 

Et utall variasjoner er i dag tilgjengelig: Skal du være vintage-kul på Løkka er det en gammel, blå utgave i bomull som er «riktig», lik den franske oppstandelsen. Hiphop-ungdommen burde på sin side sikte mot Carhartts beige arbeidsjakker, med cordfløyel på kragen. 

Om man imidlertid er på utkikk etter den aller mest allsidige versjonen av denne jakken, må vi se til den hakket mer konservative sfæren. Gå for noe gjort i halv-tykk bomullsstoff, med tre lommer på utsiden (to nede og en på brystet), samt innerlommer. Unngå flashy logoer, og velg en sober farge, eksempelvis marineblå. 

Er du fryktelig kul kan semsket skinn også være et alternativ. 

Gode tolkninger av den opprinnelige arbeiderjakken i denim er også å finne, som avbildet fra britiske Drake's. Prisen er 5.000 kroner. Gode budsjettalternativer finnes hos eksempelvis Unqilo, og Oscar Jacobson i det midtre prissjiktet.