<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømregningen i februar ble stor og stygg

Hadde du en strømregning på 50.000 kroner i februar i fjor, ble den kanskje på 250.000 kroner i år.

    Publisert 2. mars 2021 kl. 13.49
    Oppdatert 2. mars 2021 klokken 14.39
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 550 ord
    Strømprisen: – Det blir hopp og sprett i prisene de neste 10, 15, 20 årene

    Strømprisen i februar var 46 – 47 øre pr. kilowatt time i snitt før nettleie og avgifter, men den hoppet til 2 kroner på det høyeste.

    En bedrift som hadde en strømregning på 50.000 kroner i februar i fjor, kan ifølge direktør for kraftforvaltning i Entelios, Andreas Myhre, nå vente seg en regning for februar på 200.000 - 250.000 kroner!

    Da vil det være noen som får seg en overraskelse?

    – Ja, det vil det være nå. I disse dager, også på privatmarkedet, tikker regningene ut for februar – de første 10 dagene her nå. Det svei litt i januar, for det var også høye priser. Da hadde vi det også kaldt. De samme prisene ble egentlig etablert i februar. Nå så det lenge ut som februarprisene skulle bli enda høyere enn i januar, men likevel kommer dette til å svi for folk. Og vi bruker jo mer strøm enn vanlig, ca. 10 prosent når det kommer på en slik kuldebølge som vi hadde, sier Myhre til Finansavisen.

    Vanlige husholdninger, med 2.000 - 3000 kroner i fjor, får i år en strømregning på 5.000 - 7.000 kroner.

    Nå faller strømprisene?

    Strømprisene fremover ser ut til å falle.

    – Det blir lavere strømpriser fremover enn all historikk tilsier, så du kan nå kjøpe både ett- og to og tre og fire, og opptil ti års fastpris, som er lavere enn de foregående ti årene vi har vært gjennom. Så kraftprisene er egentlig lavere fremover enn det de har vært, sier han.

    Og hvis du vil binde på ett, tre eller fem år får du ifølge Myhre nå en pris på 25 til 30 øre pr. kilowatt time i gjennomsnitt før nettleie og avgifter.

    – Er det noe du vurderer å gjøre selv, eller er det noe du anbefaler kundene dine å gjøre?

    – Vi anbefaler alle våre profesjonelle bedriftskunder å kjøpe på forhånd, for det er det all forskning tilsier er lurest, sier Myhre, og legger til at fastpris er noe han anbefaler klokkerent.

    Han mener også, etter denne vinteren, at det er blitt mer interessant å binde strømprisen enn tidligere.

    Større volatilitet

    Videre fremover venter han også at det blir større volatilitet, fordi strøm fra fornybare kilder ikke på langt nær er like stabil som fra atomkraft og kullkraft, som nå fases ut.

    – Da blir hele prismekanismen og tilgangen veldig, veldig annerledes enn da vi hadde både atomkraftverk og en kullkraftpark i Europa, som var veldig stabil og som gikk på fast frekvens.

    – Så fremover nå blir det hopp og sprett i prisene de neste 10, 15, 20 årene, tror Myhre.

    Han tror også vi kan få flere måneder som februar, med veldig høye priser, også på andre tider av året.

    – Du kan få det sommer. Du kan få det vinter. Du kan få lav pris på vinteren. Du kan få høy pris på sommeren. Det er et utall av kombinasjoner her, sier han. Og på grunn av omleggingen i Europa tror han også det blir mye mer uforutsigbart fremover.

    Været styrer strømprisen

    For de kommende månedene tror Myhre strømprisen vil ligget et sted mellom 30 og 35 øre, før nettleie og avgifter, men at det vil være veldig avhengig av været.

    – Hvis det regner fra påske og ut, så blir prisen 5 øre i sommer. Men hvis det blir tørt, blir den 40 øre også i sommer.

    Hele intervjuet ligger i spilleren i toppen av artikkelen.