Her får du smaken av toppscore på hjemmelunsjen
Lunsjduoen kobler av på hjemmekontoret med takeaway-kit fra Katla. Maten scorer skyhøyt.
Ny nedstengning og restauranter må droppe serveringen. Takeaway er atter en gang aktuelt. Long og Short tar en tvist på lunsjguiden, og bestiller denne gangen mat-kit til hjemmekontorlunsjen fra Katla.
Siden 2018 har restauranten holdt til på Tullinløkka i Oslo. Den ble startet opp av kokken Atli Mar Yngvasson, som på CVen blant annet har Pjoltergeist. Katla er kjent for å kombinere nordiske råvarer med hint av Asia og Latin-Amerika, og takeaway-pakkene består av det samme. På menyen står åtte ulike retter, pluss en dessert. Blant annet piggvar, blåskjell og oksehale.
Long og Short går begge for kebab-kitet. Short tester også en dessert, mens Long lar seg friste av takoyaki, japanske blekksprutboller, til forrett. Alt kommer levert på døren med Amoi, til en rimelig pris pålydende 39 kroner. Eller så kan det hentes i restauranten, om en foretrekker det.
– Tenk at vi kan få blekksprutboller på døra, sier Long.
Katla
Katla er vanligvis et yndet sted for å sitte ned. Men takeaway-kit til hjemmekontoret svipper den gode maten rett hjem, med enkel tilberedning. Lunsjduoen lar seg imponere av smakene, utvalget og råvarene. Det eneste de kunne ønske seg var at fremgangsmåtene var printet på godt, gammeldags papir.
Sted: Universitetsgata 12, 0164 Oslo.
Tilberedningstid: 15-20 minutter.
Pris lunsjretter: 395 kroner for kebab-kit for to personer. 200 kroner for åtte biter takoyaki. 95 kroner for sjokoladefondant.
Besøkt: 2. mars, 2020.
Terningkast: 6
Hjemmekokkelering
Matpakkene består av diverse esker fylt med alle ingrediensene, som er ferdig kuttet. Det meste er klart, men noe må prepareres. Short bruker kun et kvarter på å tilberede sin kebab. Fremgangsmåten finner de på Katlas nettside.
– Men jeg kunne ønske at den kom i papirform også. Det er en grunn til at kokebøker fortsatt selger. Det er irriterende med fett og mel smurt utover telefonen, påpeker Short fra kjøkkenbenken i det han knekker opp en hylleblomstsaft.
Kjøttet er vakuumpakket og går rett opp i en kjele med kokende vann, i kun fem minutter.
– Like lett som å trekke wienerpølser dette, sier Short.
Pitabrødene kommer som ferdig deig i boller. Fire stykk, som må kjevles ut og deretter stekes i en tørr stekepanne i et par minutter. Deretter danderes kjøtt og pita pent sammen med syltet rødkål, vårløk, koriander, rømmedressing og chilimajones.
Long og Short hiver innpå med nesten hjemmelaget lunsj fra hvert sitt respektive hjemmekontor.
– Dette er imponerende. Mørt og veldig smaksrikt kjøtt, og ekstremt gode sauser som balanserer hverandre fint, sier Long.
– Grønnsaksmiksen, med rødkål, vårløk og koriander, er overraskende frisk. Den lette syltingen gjør den god selv helt alene. Og det kryper rett inn i smaksløkene i kombinasjon med det litt spicy kjøttet, fortsetter Short.
– Det som tar mest tid i denne retten er jo å lage pitabrødene, men når jeg smaker de nå er det uten tvil verdt tiden. Helt ferskt, glovarmt og utrolig godt.
Japansk street food
På hjemmekontoret til Long er det takoyaki som tar mest tid. Men samtidig er det den letteste retten å lage. En god, gammel Katla-klassiker. Åtte blekksprutboller varmes i ovnen i 15 minutter. Alt legges på tallerkenen. Vårløk, majones, tonkatso-saus og noribonito-flakes. Ferdig.
– Disse bollene er helt perfekte i konsistensen. Myke og litt deigete. Og sausene går ypperlig sammen, sier Long.
Åtte boller er en perfekt mengde som forrett til to personer, eller hovedrett til én.
– Jeg har spist takoyaki i Tokyo, og dette er absolutt oppe og nikker mot ekte japansk street food. Det eneste som kunne vært bedre er om bollene inneholdt ordentlige biter av blekksprut, slik som det ofte gjør i Japan. Likevel, innmari godt, fortsetter hun.
Shorts sjokoladefondant faller også i smak, etter 10 minutter i ovnen.
– Den franske sjokoladen gjør susen, gitt. Fluffy. Men jeg kunne kanskje ønske at den var bittelitt større!
Velsmakende avbrekk
Takeaway-konseptet til Katla virker for de to gjennomført, med enkle retter å lage, til priser som ikke hever øyenbrynene.
– For de som liker å lage mat og som savner skikkelig god restaurantmat, er dette helt perfekt, sier Long.
– Det er gøy når Katla gjør presisjonsarbeidet og man selv får et avbrekk på hjemmekontoret med enkel kokkelering. Det er lekende lett å få en sinnsykt god lunsj.
På nettsiden har Katla blant annet utbrodert om diverse vinanbefalinger til rettene sine, om noen skulle spise dem til middag eller ta seg et glass vin til lunsjen.
– Det er et gjennomtenkt og godt konsept, legger Long til.