<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elon Musk avviser at Tesla brukes til spionasje

Tesla-sjef Elon Musk avviser at hans biler, som samler store datamengder, noensinne skal utnyttes til spionasje i Kina, trass i stor frykt for dette i Beijing.

    Publisert 21. mars 2021 kl. 09.01
    Oppdatert 21. mars 2021 klokken 16.03
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 301 ord
    TESLA-SJEF: Elon Musk. Foto: Bloomberg

    Musk gjorde dette så klart han kunne i en videolink til en konferanse i Beijing lørdag etter at kinesiske myndigheter innførte forbud mot at militære og ansatte i enkelte viktige statsbedrifter kjører Tesla.

    Kina er bekymret for at data som samles i Tesla-biler, som bilder som bilenes kameraer tar, kan sendes til USA, skriver Wall Street Journal. USA frykter det samme fra Huawei.

    Det kinesiske markedet er av enorm betydning for Tesla, som har en fabrikk i Shanghai og selger en firedel av alle sine biler i landet. Tesla håper å selge 200.000 biler i Kina i år.

    - Tar ikke sjansen

    Musk gjorde det klart at ingen amerikansk eller kinesisk bedrift ville ta sjansen på å samle private data og dele med sine regjeringer, og at alle data som samles inn i Tesla-biler ville forbli hemmelig.

    Han sa at følgene av å engasjere i spionasje ville være ekstremt negative, og at om Tesla skulle gjøre noe sånt, ville bedriften bli stengt overalt. Dette er et sterkt insentiv til aldri å innlate seg på noe slikt, framholdt han.

    Kina frykter at bedrifters datainnsamling skal sette den nasjonale sikkerheten i fare, og disse bekymringene kommer til uttrykk midt i konflikter mellom Kina og Vesten om teknologi og handel.

    Frykter Huawei

    USA har samme frykt når det gjelder Kina, og i forrige uke klassifiserte USA Huawei og fire andre kinesiske telekommunikasjonsselskaper som en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.

    Huawei ble blokkert av Trump-administrasjonen allerede i 2019, uten at det er lagt fram konkrete bevis for at deres utstyr skulle brukes til spionasje ved å overvåke kommunikasjoner og datatrafikk i andre land.

    Trump-administrasjonen anklaget også Tiktok, som er populær blant unge med sine korte videosnutter, for å samle data som deles med Beijing.

    Musk kalte lørdag USAs frykt for Tiktok for irrasjonell og sa at plattformen først og fremst viser folk som danser latterlige danser.

    (©NTB)