<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SMAKSRIK: Asias bao buns med fritert tynnribbe, salat, misoketchup og chiliaioli falt i smak hos Finansavisens anmeldere.  Foto: Finansavisen

Aker Brygge-følelsen ved spisebordet

Restauranten Asia har slengt seg på takeaway-trenden. Og resultatet er verdt å ta med hjem. 

Publisert 26. mars 2021 kl. 20.41
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 863 ord

På Aker Brygge, med utsikt over Nesoddbåten, ligger restauranten Asia langs bryggen som leder ut mot Tjuvholmen. Kokken Karl MacEwan har regien på kjøkkenet, og var med på å starte Asia i 2014 i det gamle hjørnelokalet. Menyen består av moderne asiatiske retter, med inspirasjon fra Sørøst-Asia.

Som sine andre konkurrenter i hovedstaden, har spisestedet tatt til takeaway-kits under en ny periode med lockdown i byen. Asia selv anbefaler matpakkene for å oppleve «den ekte restaurantopplevelsen hjemme». 

Asia Aker Brygge 

 

Asia på Aker Brygge byr på rimelige, enkle og velsmakende retter, med smaker fra Sørøst-Asia som har en moderne vri.

  • Sted: Stranden 1, 0250 Oslo.
  • Tid det tok å tilberede maten: Opptil ti minutter.
  • Pris lunsjretter: 136 til 228 kroner.
  • Besøkt: 23. mars 2020.
  • Terningkast: 5.

– Jeg har aldri spist der før, så jeg er spent på maten. Spesielt er jeg nysgjerrig på om det er mulig å bake inn Aker Brygge-følelsen i mat man skal både ferdigstille og spise hjemme, smiler Short.

GODT ORGANISERT: Fremgangsmåten er på papir og de forskjellige delene av retten er pent sortert i pappbegere. Foto: Finansavisen

Avslappende spicy

Short har bestilt Khao soi curry, akkompagnert av rettens alkoholfrie drikkeanbefaling: ingefærøl. Alt er ferdig kuttet opp og organisert i små bokser. Alt han trenger å gjøre er å varme opp curry med kylling og litt ris. Det hele er unnagjort på et par minutter.

– Dette kommer til å åpne opp nesa, sier han og heller rød spicy saus over retten, som nå er ferdig dandert i en dyp skål.

Resultatet ser lekkert ut. 

– Digg curry. Med en veldig delikat konsistens. Definitivt gjennomtenkt. Selv med mye av den sterke sausen har den en slags avslappende effekt. Det er herlig når maten i seg selv også bidrar til det avbrekket som lunsjen faktisk er.

CURRY: Short lar seg imponere av Asias curry, kylling og ris. Foto: Finansavisen

Han nipper til litt ingefærøl fra Luscombe og lener seg tilbake i spisestolen.

Asias signaturrett

En av Asias selvutnevnte signaturretter er mulig å bestille hjem; Taquitos. En tacovariant hvor lefsene er blitt fritert. Asias versjon består av to små gyoza-tacoskjell med laks- & tunfisktartar, avocado- & jalapenomousse, korianderaioli og spirer. Alle ingrediensene er ferdig tilberedt og klare til å spises. Det eneste Long må gjøre på kjøkkenbenken er å komponere det hele sammen. Det tar omtrent to-tre minutter hele seansen. 

SMAKSBOMBE: Taquitos med laks- og tunfisktartar ga Long vann i munnen. Sausen på toppen gjorde det hele perfekt balansert. Foto: Finansavisen

– Dette er en smaksbombe. Skjellene er supercrispy, og fulle av smak, sier Long i det hun tar første bit under lunsjpausen på hjemmekontoret. 

– Og fiskeblandingen er helt perfekt, med fersk fisk som nesten smelter på tungen. Kombinasjonen av sausene lager en supergod balanse, fortsetter hun. 

Bao bun på hjemmebane

Det er to retter med såkalte bao buns på takeaway-menyen. En vegetarisk variant med sopp, og en med pork belly. Long lar seg friste av sistnevnte. En rett bestående av to bao buns med fritert tynnribbe, salat, misoketchup og chiliaioli. 

FERSK BAO BUN: Brødet må dampes selv i en bambuskurv. Restauranten selger en variant via Amoi om en ikke skulle ha det fra før. Foto: Finansavisen

Igjen kommer alle ingrediensene ferdig oppkuttet. Ribbebitene må varmes fire minutter i ovnen, og to bao buns må tilberedes med en bambuskurv. I kjent asiatisk stil. Restauranten selger de via Amoi, om man ikke allerede har en liggende i kjøkkenskuffen. 

Etter tre minutter i steameren, fyller Long bollene med alt tilbehøret. 

– Baoen er helt perfekt. Fluffy og saftig på en gang. Og sausene er gode. 

GODT, MEN IKKE HELT PÅ TOPP: Svinekjøttet kunne vært enda mørere, ifølge Long som prøvde seg på bao bun med fritert tynnribbe. Foto: Finansavisen

Long hiver innpå, men selve svinekjøttet kunne vært enda bedre.

– Det kunne både vært mørere, og smakt mer. Det er likevel det eneste jeg har å utsette på disse rettene, fortsetter hun.

Mektig avslutning

Short gikk for å bringe inn litt av luksusfølelsen fra Aker Brygge med en dessert. Asia kaller det Tira-Miso. Med sjokoladeganache, karamellisert melk og kaffekrunsj på toppen.

TIRA-MISO: Desserten virker å være Asias tolkning av italienernes klassiske tiramisu. Foto: Finansavisen

– Boom. Dette var mektig og kommer til å sette meg ut av spill, sier Short og løper til kaffetrakteren for å kompensere.

– Men la det ikke være noen tvil om at den var velsmakende, smiler han.

God balanse

Asia på Aker Brygge overrasker lunsjduoen positivt på hjemmekontoret. Maten er enkel og rask å lage, og ikke minst velsmakende. Gode smaker som balanserer hverandre gir de asiatiske rettene det lille ekstra. 

– At det kun tar noen få minutter å lage er også et stort pluss, sier Short.

– Og Asia har vært innmari gode på drikkeanbefalingene sine. Både alkoholfrie og alkoholfylte alternativer, som passer meget bra til rettene. Og som ikke koster skjorta, istemmer Long.

– Jeg må si at det er kult at så mange av de som lager disse ta-med-hjem-konseptene faktisk rocker på poengskalaen vår. Selv om jeg naturligvis hungrer etter et ordentlig restaurantbesøk igjen, avslutter Short håpefullt.