<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
PÅ OPPDRAG: Krys Marshallas spiller astronauten Danielle Poole. Foto: Apple TV+

Hva om Sovjet var de første til å sette mennesker på månen?

Andre sesong av sci-fi-storsatsningen For all of mankind er gjennomført, men litt treg. 

Publisert 30. apr. 2021 kl. 20.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 609 ord

Sci-fi-serien For All of Mankind tar for seg en alternativ virkelighet, hvor Sovjetunionen er den første til å sette mennesker på månen i 1969 og hvor «the space race» aldri tok slutt. Første sesong hadde premiere i 2019, og nå er hele sesong 2 strømbar hos Apple TV+. 

KONTOR-MANN: Joel Kinnaman (som du sikkert husker fra Snabba Cash) spiller astronaut-sjefen Edward Baldwin. Foto: Apple TV+

Den nye sesongen tar opp tråden et tiår etter der første sesong slapp. Også denne er det Star-Trek-mannen og Battlestar Galactica-skaperen Ronald D. Moore som står bak. 

Plottet følger basen på jorden og NASA-astronautene på Månen. Der har både USA og Sovjet etablert en større tilstedeværelse. Spenningen mellom de to supermaktene blir større og større. Både på Månen og nede på Jorden. 

For All Mankind (Sesong 2)

Hva

Sci-fi-serie på 10 episoder, i en alternativ virkelighet for Sovjetunionen var de første til å sette mennesker på Månen.

Hvem

Serieskaperne er Ronald D. Moore (Star-Trek), Ben Nedivi (Fargo) og Matt Wolpert (American Crime Story). I hovedrollene er Joel Kinnaman (Snabba Cash), Wrenn Schmidt (The Looming Tower), Michael Dorman (Patriot) og Shantel VanSanten (One Three Hill).

Hvor

Strømmes hos Apple TV+ nå.

Hvorfor

Litt treg sci-fi, men godt gjennomført.

Sakte oppbygging

Det er ikke altfor mange av dagens TV-serier som er supergode på å holde seeren underholdt gjennom seiglivede episoder. Et godt eksempel på toppkarakter er krimserien Bosch. De timeslange kapitlene i For All Mankind er ikke like gode. Men ei heller dårlige, selv om de oppleves litt som å bevege seg på Månen – tregt. 

UTFORSKER: Astronautene på Månen utforsker for potensielle mineralressurser, blant annet Lithium. Det er sovjet også ute etter. Foto: Apple TV+

Noe som letter på stemningen er serieskapernes krydder. For All Mankind er spekket med artige 80-tallsfuturistiske morsomheter som hel-elektriske Chevrolet Corvetter, blurry videosamtaler og kremhvite «smarttelefoner». 

Musikken er også funky. Men det er ikke nok til å engasjere hele hjernen. 

Litt annerledes

Serien følger astronautenes hverdagsliv, trening og tidvis dristige oppdrag på Månen. Svensk-amerikanske Joel Kinnaman (som du sikkert husker fra Snabba Cash) spiller astronautsjefen Edward Baldwin, som må holde styr på sakene på Jorden sammen med lederen for operasjonssentralen, Margo Madison (Wrenn Schmidt). Selv om han aller helst skulle vært ute i det store verdensrommet selv (slik han var i første sesong, før en tragedie rammet Baldwin-familien).

Andre hovedroller er den litt utdaterte og småalkoholiserte astronauten Gordo Stevens (spilt av Michael Dorman), som atter må finne nye krefter for å komme seg opp – tilbake til Månen. For ikke å nevne Krys Marshallas som astronauten Danielle Poole. 

Det gamle crewet fra første sesong samles med andre ord etter hvert for atter et nytt eventyr. 

FOR ALL MANKIND: Wrenn Schmidt spiller NASA-sjef i andre sesong av Apple TV+s sci-fi-serie. Foto: Apple TV+

Definitivt sci-fi

Med Ronald Reagan som president matcher konfliktene i den kalde krigen med det som bygger seg opp til konflikt også på Månen, spesielt fokusert rundt jakten på lithium. Pentagon er på ballen, hvilket presser NASA i noe mer militære baner. Ambisjoner om å nå Mars er også på trappene.  

Til tross for at serien definitivt tilfaller sci-fi-kategorien, er dens alternative virkelighet nokså realistisk, uten direkte latterligheter. Sånn sett bruker de mye tid på realisme. Det vil sikkert mange sette pris på. Men igjen: det kan med fare bli litt tregt. 

Liker du historie, retro-looks og har god tid, vil nok For All Mankind falle i smak. Alle episodene er nå tilgjengelige på Apple TV+. 

UT PÅ TUR: Scenene på Månen er flott produsert. Foto: Apple TV+