<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor har ikke sett maken siden Troll A

Equinor gjennomfører første offshore glide-støpning av et betongunderstell siden Troll A-plattformen ble levert i 1995.

    Publisert 22. apr. 2021 kl. 07.52
    Oppdatert 22. apr. 2021 klokken 07.58
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 185 ord
    VINDKRAFT: Hywind-konseptet. Foto: Equinor

     

    Hywind Tampen-prosjektet går over i neste fase, og flytter fra Aker Solutions-verftet på Stord til dypvannsområdet ved Dommersnes, der støpningen av de 11 betongunderstellene skal fullføres, skriver Equinor på sine hjemmesider torsdag.

    Verftet har bygget de første 20 meterne, og ved Dommersnes skal støpningen fortsette til de når 107,5 meter. Dette er første glide-støpning av et betongunderstell til et offshoreprosjekt siden Troll A-plattformen ble levert i 1995.

    «2021 er fabrikasjonsåret for dette pionerprosjektet. Mens understellene bygges på Stord og ved Dommersnes, blir stålankrene sveiset sammen på Aker Solutions-verftet i Verdal. Turbinene, bladene og turbintårnene vil bli produsert i Europa og sendt til Wergeland Base i Gulen», fortsetter Equinor.

    – Trolig tidenes største kran

    Understellene vil ifølge meldingen bli slept til Gulen når støpningen og den mekaniske ferdigstillingen er fullført ved Dommersnes.

    «I 2022 vil alle delene bli samlet i Gulen, og sammenstillingen vil gjøres ved hjelp av det som sannsynligvis blir den største kranen som noensinne har vært på land i Norge», heter det videre.

    Hywind Tampen er et flytende havvindprosjekt med 88 MW kapasitet. Det som blir verdens største flytende havvindpark skal forsyne Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen med strøm.