<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Test av Apple AirTag – lekende enkel

Apple AirTag er distré iPhone-eieres nye bestevenn, men blir slått av konkurrenten på et par viktige områder.

Publisert 9. mai 2021
Oppdatert 3. juni 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 605 ord
LITEN OG AVANSERT: Apples nye AirTag er liten og lett, men pakker masse teknologi til tross for størrelsen. Foto: Apple

Etter mye spekulasjoner, lanserte Apple omsider AirTag – brikken som hjelper deg å finne igjen gjenglemte nøkler og vesker ved hjelp av mobilen. 

AirTag har gitt Nordic Semiconductor-aksjonærer god grunn til å glise, etter at ryktene om at selskapets nRF52832 Bluetooth Low Energy-brikke satt på innsiden ble bekreftet.

Den har også fyrt i gang en ordkrig mellom Apple-fanboys og konkurrenten Tile, som har dominert markedet i flere år og solgt 10 millioner brikker på verdensbasis.

Tidligere samarbeidet de to selskapene tett. Med AirTag går Apple rett i strupen på den tidligere samarbeidspartneren, med en direkte konkurrent til 329 kroner.

Petit

Det første man biter seg merke i er AirTags enkle, men gjennomtenkte utseende, og hvor liten den er.

Sporingsbrikken er på størrelse med en 20-kroning, utformet i hvit plast, glanset aluminium og en børstet Apple-logo. Man kan få initialene sine preget på brikken gratis, dersom man kjøper den gjennom Apples nettbutikk.

Sammen med Find My-appen («Hvor er» på norsk), gjør AirTag oppgaven med å finne ut av hvor du la fra deg nøkkelknippet særdeles enkel. Tilkoblingen er lekende lett. Alt man trenger å gjøre er å holde AirTagen inntil iPhonen, trykke «koble til» og kategorisere AirTagen etter hva den skal knyttes til. 

Tross størrelsen kommer sporingsbrikken pakket med teknologi, som bluetooth, Ultra Wideband og NFC. Og den er vanntett. Har du iPhone 11 eller 12 med U1-chipen under panseret, får du også «Precision Finding». Dette er en «tampen brenner»-funksjon som ved hjelp av Ultra Wideband måler avstanden og retningen AirTag befinner seg og peker deg i riktig retning, mens telefonens haptiske feedback dirrer kraftigere i hånden jo nærmere man kommer.

Det raskeste og enkleste er likevel å følge lyden. Et trykk på telefonen, og AirTag gir fra seg en ringelyd som gjør at du enkelt finner den.

Mest Apple-vennlig

Det er en kjensgjerning at Apple-produkter snakker godt sammen, og dårligere med alle andre. Det gjelder også AirTag, som fungerer ypperlig og tilbyr flere fiffige letefunksjoner enn konkurrenten. Flere av dem er imidlertid begrenset til de seneste iPhone-modellene.

AirTags største styrke kommer først til syne når du virkelig har mistet noe, eller glemt igjen eiendelene dine i taxien. Mens Tile skryter av 10 millioner brikker, finnes det flere hundre millioner iPhoner som anonymt oppdaterer AirTagens posisjon når den er satt i «mistet»-modus og kommer innen rekkevidde.

Har du funnet en AirTag, er det bare å holde den inntil en telefon med NFC, som tar deg til en nettside hvor eieren kan ha lagt inn kontaktinfo.

Festes – hvor?

Den ser bedre ut, er liten og nett og har et større samfunn av enheter som finner den igjen enn noen av konkurrentene, men AirTag er likevel langt fra perfekt.

De tre viktigste tingene i hverdagen er telefonen, nøklene og lommeboken, og AirTag kan ikke hjelpe deg å finne to av dem. Mens en Tile Pro festet til nøkkelknippet får mobilen til å ringe ved å trykke på knappen, tilbyr AirTag kun énveis kommunikasjon. Og i dagens kontantløse samfunn velger mange en smal lommebok eller kortmappe hvor AirTag ikke passer inn. Nøkkelknippet er det mest naturlige stedet å feste AirTag til, men krever at du kjøper en ekstra nøkkelring. For eksempel fra Hermès til 3.500 kroner.

AirTag kommer garantert til å bli en salgssuksess. Den er like enkel å sette opp som et par AirPods, funksjonalitetene er morsomme og sannsynligheten for at noen finner den igjen større. Men for å få full pakke må du ha en av de to siste generasjonene av iPhone. 

For Android-brukere og folk med tynnere lommebøker, vil Tile fortsatt være et bedre alternativ.

Sonos Roam

Pluss:

  • Liten og lett.
  • Vann- og støvtett.
  • Enkel å koble til.
  • Passer inn i Sonos-systemet hjemme.

Minus:

  • Middelmådig bass.
  • Må settes opp hjemme først.