<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ERKEKLOKKEN: Audemars Piguet Royal Oak. Dette er den originale utgaven fra 1972. Foto: Audemars Piguet

Klokkedesignet «alle» drømmer om

Royal Oak står med pallplass over feteste klokker noen sinne. Her er hvorfor. 

Publisert 3. juni 2021 kl. 22.50
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 511 ord

Noen klokkemerker har gigantiske, verbale slagsider; navnene er latterlig vanskelige å uttale på korrekt måte. Jaeger-LeCoultre? A. Lange & Söhne. Girard Perregaux. Audemars Piguet. Lykke til. 

MESTERNES MESTER: Gérald Genta var sannsynligvis klokkeindustriens viktigste designer. Han står bak svært ikoniske modeller som Royal Oak, Nautilus, Polerouter og Ingenieur. Foto: Audemars Piguet

Litt late amerikanere løser problemet ved å lage feite forkortelser. Audemars Piguet blir AP – «aypee». A. Lange & Söhne blir Lange – «længey». Det er med andre ord gode grunner til at Rolex-grunnlegger Hans Wilsdorf bestemte seg for å finne et businessnavn som var lett å uttale på de fleste språk. Sånn slapp han å bekymre seg for at folk skulle være redde for å si navnet på klokken sin. 

Og det er nettopp dette som er det eneste aberet med APs mest populære klokke: Royal Oak. Hvordan skal du uttale navnet på klokken mange kommer til å spørre deg om – nettopp fordi den er så estetisk tiltalende?

Å uttale navnet kan vi ikke med enkelhet forklare deg i tekstform. Her er i stedet historien bak designet. 

1971

Sveitseren Gérald Genta var et veletablert navn i landets klokkeindustri, gjennom sitt eget atelier i klokkehovedstaden Genève. Allerede i midten av 20-årsalderen stod han bak et svært viktig design for merket Universal Geneve, med modellen de produserte for SAS-piloter som skulle fly nye ruter over Nordpolen på 50-tallet. Han hadde studert smykkedesign som gullsmed, og hadde Picasso som helt. 

Gérald Genta (1931-2011)

 

Sveitsisk designer. Står bak de svært ettertraktede og ikoniske modellene Audemars Piguet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus, Universal Geneve Polerouter og IWC Ingenieur. 

Gentas aller beste strek kom dog ikke før 20 år senere, da i form av Royal Oak som ble lansert på Basel-messen i 1972. Det var Audemars Piguet (nei, ikke piquet) som hadde ønsket seg en sporty klokke i stål året før. Det de fikk levert kunne nok ikke vært mer passende. Den dag i dag lever den urgamle produsenten fortsatt på det nå 50 år gamle designet som flaggskip og cashcow. AP har laget utallige spin-off-varianter – til eksempel en litt tøffere variant under navnet «Offshore». 

SPORTSKLOKKEN I STÅL: Her er en av Gentas tidlige skisser til Royal Oak, laget på 70-tallet. Foto: Audemars Piguet

Hva var så genialt?

Designet er ikonisk. Genta tok inspirasjon fra dykkerhjelmer brukt av sveitsiske industridykkere. AP ga klokken navnet Royal Oak etter den britiske marines skute under samme navn. Ifølge Fondation de la Haute Horlogerie var det på grunn av krigsskipets oktagonale porthull (vinduer).

Resultatet var tidløst, men samtidig ganske annerledes for sin tid. En sporty luksusklokke i stål som skulle tilfredsstille de kresne kundene merket hadde i det viktige italienske (og franske) markedet. 

I dag er Royal Oak godt innenfor den innerste sirkelen hva gjelder det ypperste av ettertraktet klokkedesign. Der finner du den sammen med blant andre Patek Philippe Nautilus – også designet av nettopp Genta. 

Forresten, slik uttaler du Audemars Piguet som en sveitser: «åddemarr pigge» (skarrer du litt på r-en får du ekstra sveitsisk-fransk effekt og sosial status hos klokkenerder).