<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
CONNERY SOVER: Selv helter trenger nok søvn. Foto: Getty Images

Metode skal gi bedre søvn på 60 sekunder

Mange sliter med å sove. Sånn trenger det slett ikke være, ifølge en søvnforsker.

Publisert 1. juni 2021 kl. 20.29
Oppdatert 3. juni 2021 klokken 17.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 444 ord

Det er lite som er kjipere enn lite søvn. Det er en grunn til at det brukes som avhørsmetode og regnes som tortur. Det er også en av grunnene til at mange småbarnsforeldre krangler om filleting.

Enda verre er det ofte om du har tid til å sove, men du får det bare ikke til. I mørket ligger du der alene og grubler og plager deg selv, mens du egentlig skulle bare ønske du kunne lukke øynene og lade batterier.

Hinder i veien

Ifølge en undersøkelse gjort av Sleep Health Foundation har 60 prosent av oss problemer med søvnen ukentlig. Og en av ti lider av søvnløshet.

– Dette tilsier at for en stor del av befolkningen så legger arbeidsliv, familieliv, sosiale forpliktelser og andre livsstilsproblemer hinder i veien for å sove godt, sier professor Robert Adams, som har skrevet forskningsrapporten og er talsmann for stiftelsen til Boss Hunting.

Det er altså stress som gjør at du ligger der i mørket og stirrer i taket, enten du vet det eller ikke. Grunnen skal være relatert til kroppens iboende fight or flight-mentalitet. Det er vanskelig å sove når du underbevist tror du er i fare. Selv om faren egentlig er at sjefen på kontoret gir deg for mye å gjøre, eller du er usikker på om tenåringene i huset egentlig liker deg.

Metode for bedre søvn

Uansett, søvndoktor Andrew Weil ved Universitet i Arizona har utviklet en metode for å sikre bedre søvn. Bedre kjent som 4-7-8-pusteteknikken.
Det høres antagelig rart ut, men forskeren mener han har gode resultater. Å puste godt påvirker både hvordan vi har det, og hvordan vi sover, mener han.

– Ved å kun fokusere på å puste riktig, og uten å gjøre særlig med å endre det, kan du bevege deg mot god søvn, sier han til det samme magasinet.

– Øvelsen er en naturlig beroligende for nervesystemet. I motsetning til beroligende medisiner, som gjerne mister effekten jo oftere du bruker dem, har denne metoden motsatt effekt.

Han anbefaler å gjøre metoden to ganger om dagen. Den er helt gratis og skal være svært effektiv. Oppskriften er som følger:

  • 1: Pust ut gjennom munnen, og tøm lungene.
  • 2: Pust rolig inn gjennom nesen mens du teller til fire
  • 3: Hold pusten og tell til syv
  • 4: Pust ut tungt gjennom munnen, mens leppene former en trakt som lager en «vosj-lyd», mens du teller til åtte.
  • 5: Pust inn igjen og gjenta opptil fire ganger.

Øv på dette to ganger om dagen, og ikke gjør mer enn fire gjentagelser til du mestrer rutinen.
Ifølge forskeren skal dette gjøre at du sovner på cirka ett minutt etterhvert. Verdt å teste, særlig om du ikke har sovet på en stund.