<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statkrafts flytende solkraftverk i Albania er i gang

– Det er gøy å se anlegget komme i drift og gi ekstra fornybar energiproduksjon i Albania, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

Publisert 3. juni 2021 kl. 08.43
Oppdatert 3. juni 2021 klokken 08.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Foto: Eivind Yggeseth

Statkraft har startet kraftproduksjonen fra sitt første, flytende solkraftverk i Albania. Prosjektet er utviklet i samarbeid med den norske leverandøren Ocean Sun.

Kraftverket er plassert i Banja-reservoaret i Albania, der Statkraft allerede drifter og eier Banja vannkraftverk. Enheten som nå er satt i produksjon leverer sin fornybare kraft til det albanske kraftnettet og er den første av i alt fire enheter som skal på plass i løpet av året.

Den første enheten, bestående av 1.536 solcellepaneler, har en installert kapasitet på 0,5 MWp og dekker nesten 4.000 kvadratmeter. I tillegg er 160 tilsvarende paneler plassert på land for sammenligning og dokumentasjon av kjøleeffekten på de flytende panelene.

Prosjektet forventes å fortsette med fase 2 i løpet av andre halvdel av 2021, hvor ytterligere tre flytende enheter skal installeres med en samlet tilleggskapasitet på 1,5 MWp.

– Dette er en viktig milepæl for vårt innovative, flytende solprosjekt. Vi ser frem til de konkrete resultatene av dette demonstrasjonsprosjektet for å vurdere potensialet for ytterligere utvidelse av denne spennende teknologien, sier konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, i en melding.

Statkraft har vært til stede i Albania siden 2007. Vannkraft står for majoriteten av Albanias strømproduksjon, og representerer rundt 95 prosent av landets krafttilgang.