<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

E-læringstopp har tapt 120 milliarder siden januar

E-læringstopp har tapt store summer på kort tid.

Publisert 3. juni 2021
Oppdatert 6. juni 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 339 ord
Article lead
lead
ENORME TAP: E-læringstopp Larry Chen har tapt stort.  Foto: Dreamstime
ENORME TAP: E-læringstopp Larry Chen har tapt stort.  Foto: Dreamstime

Larry Chen, tidligere lærer i en fattig kinesisk bygd, ble raskt en av verdens rikeste.

Nå er han nære ved å miste milliardærstatusen sin etter et voldsomt fall i aksjekursen i hans nettlæringsselskap GSX Techedu.

Onsdag falt aksjen 4 prosent etter Goldman Sachs nedjusterte aksjen og kuttet kursmålet. 

Aksjen har falt hele 88 prosent siden slutten av januar, hvilket har resultert i at smått astronomiske 14 milliarder dollar – 120 milliarder kroner – av Chens formue har blitt borte. Det gjør at formuen hans nå er nede på 1,9 milliarder dollar – nær 16 milliarder kroner.

Sterk motstand

Chens kinesiske nettbaserte opplæringsselskap har truffet en rekke skjær i sjøen den siste tiden, blant annet motstand fra kinesiske myndigheter mot e-læring, svakere utsikter enn ventet samt at investor Bill Hwangs Archegos Capital Management har blitt borte.

– Politisk risiko er det største bekymringspunktet nå, sier Tommy Wong, analytiker ved China Merchants Securities International, basert i Hong Kong. Han anbefaler kjøp av aksjen.

Kina har slått ned på e-læring etter president Xi Jinping tok til motmæle mot en skremmende økning i læring etter skoletid. Det skal ha lagt for mye press på kinesiske barn og endt med forbud mot å lære pensum på barneskolen før tiden.

Oppsigelser

Som følge av forbudet har GSX nå lagt ned sin læring for barn fra 3 til 8 år, ifølge en talsperson. Selskapet har måttet si opp ansatte som følge av nedstengningen – en tredjedel av de dem, ifølge kinesiske medier. 

Tilbake i april fikk GSX en bot på nær 80.000 dollar – 670.000 kroner – for å ha brukt villedende priser mot forbrukerne.

Etter det voldsomme fallet siden januar forsøkte Chen å berolige sine ansatte i mars, ifølge kinesiske medier, og å se bort fra kortsiktige markedsbevegelser. 

Nå som myndighetene har strammet ytterligere inn er det imidlertid ikke bare shortere, men også GSX-buller som hever øyebrynene og sliter med å se hvor verdiene ligger.

– Vi ser lavere inntektsvekst, men høyere lønnsomhet som følge av den langsiktige modellen. Tidligere handlet det kun om vekst til enhver pris, sier Wong.