<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjent investor inspirerte verdens råeste dykkerklokke

Victor Vescovos undervannsekspedisjon inspirerte Omega til å lage den råeste dykkerklokken noensinne.

Publisert 15. juni 2021
Oppdatert 18. juni 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 723 ord
Article lead
lead
UNDERVANNSMANN: Victor Vescovos. Foto: Omega
UNDERVANNSMANN: Victor Vescovos. Foto: Omega

Han har blitt omtalt som «den mest interessante mannen i Dallas». Utrustet med grader fra Stanford, MIT og Harvard, har Victor Vescovo gjort gode penger med private equity-fondet Insight Equity. Parallelt har den nå 55 år gamle texaneren tjenestegjort i U.S. Navy Reserve, hvor han pensjonerte seg med offisersgraden commander i 2013. Men aktivitetsnivået stopper ikke helt der.

Først og fremst er det som eventyrer Victor Vescovo har satt sitt merke på historien. Etter å fullført «Explorers Grand Slam» – en utfordring som går ut på å nå Nord- og Sydpolens, samt bestigning av verdens syv høyeste fjelltopper – begynte drømmen om å utforske det våte element. I 2018 startet han «Five Deeps Expedition», hvor målet var å besøke og kartlegge de dypeste områdene i de fem verdenshavene.

I april 2019 satte Vescovo en ny verdensrekord for dypeste dykk da han nådde 10.934 meter i Challengerdypet ved sørenden av Marianergropen. Ferden ble gjennomført i den høyteknologiske miniubåten DSV Limiting Factor, som var designet for å tåle det skyhøye trykket. Senest i mars i år kunne Vescovo smykke seg med nok en rekord, da han ble den første personen til å ha foretatt 12 dykk ned de nesten 11 kilometerne i havdypet.

SPESIALLAGET: Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional. Foto: Omega

For klokkeinteresserte hadde ekspedisjonen til verdens dypeste punkt en viktig ekstra dimensjon. Festet til utsiden av DSV Limiting Factor var tre eksemplarer av Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional, som alle var laget spesielt for anledningen.

Verdensrekorder

UNDERVANNSFARKOSTEN: DSV Limiting Factor. Foto: Omega

Dykkerklokker og undervannsekspedisjoner er i seg selv ikke noe ukjent fenomen, og konkurrenten Rolex er kanskje det mest kjente eksempelet. I 2012 var det sveitsiske merket en sentral støttespiller for ekspedisjonen Deepsea Challenge, som ble ledet av den amerikanske filmskaperen James Cameron. Også den gangen gikk ferden ned i Challengerdypet, hvor Cameron lykkes i å sette en ny verdensrekord på 10.912 meter i en miniubåt. Festet til fartøyets arm var en Rolex Deepsea Challenge, som var en spesialprodusert klokke løst basert på merkets Sea-Dweller Deepsea.

I likhet med Rolex hentet også Omega en viss inspirasjon fra merkets ordinære kolleksjon. Slektskapet til den «vanlige» Seamaster Planet Ocean er ikke vanskelig å kjenne igjen, men samtidig hadde Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional en rekke innovative løsninger for å gjøre den kapabel til å takle det enorme trykket. Klokken var ikke bare laget for DSV Limiting Factor, men faktisk også av den. Kassen, bezelringen og kronen, var alle maskinert i avkappet titan fra produksjonen av ubåten. Tross en relativt sett beskjeden tykkelse på under 28 mm, var modellen sertifisert av DNV-GL til å tåle trykk tilsvarende 15.000 meters dyp.

Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional ble aldri tilgjengelig for kjøp, og vil neppe heller bli det. I likhet med Deepsea Challenge er modellen først og fremst et håndfast bevis på produsentens know-how og historikk innen dykkerklokker. Ønsker man seg likevel en bit av magien er det nærmeste man kommer en Seamaster Planet Ocean 600M – klokken som Vescovo selv bar på håndleddet under ekspedisjonen.

Klokker for eventyr

Opp gjennom historien har klokker vært på utstyrslisten ved ekspedisjoner i vann, på land, i luften og i rommet. Både med klokkemerkene som offisielle sarmarbeidspartnere, eller som naturlige deler av utstyrslisten. Her er noen nyere eksempler fra en håndfull norgesaktuelle merker.

  • Breitling

Breitling opererer i dag en egen «Explorers Squad» som inkluderer ballongføreren Bertrand Piccard, samt eventyrerne David De Rothschild og norske Inge Solheim. Det sveitsiske merket produserer også en egen modell med integrert nødpeilesender for de mest eventyrlystne.

  • Panerai

Samarbeidet mellom Mike Horn og Panerai strekker seg helt tilbake til 2002. Partnerskapet har vært feiret med flere spesielle klokker, inkludert to særegne signaturmodeller i 2019. Via Horn har også den norske eventyreren Børge Ousland hatt en tilknytning til Panerai.

  • Seiko

Den japanske eventyreren Naomi Uemura hadde den fulle tillit til Seikos mekaniske klokker under sine soloekspedisjoner på 1970- og 1980-tallet. I år har hans prestasjoner blitt feiret med en egen spesialmodell dedikert til den nå avdøde eventyreren.

Breitling Emergency <strong>Foto: Breitling</strong> (1 / 3)
Breitling Emergency Foto: Breitling