<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klimaendringene skal bestemme pengepolitikken

Den europeiske sentralbanken (ESB) la torsdag frem sentralbankens nye pengepolitiske strategi. Nå skal klimaet være med på å bestemme pengepolitikken.

    Publisert 8. juli 2021 kl. 14.40
    Oppdatert 8. juli 2021 klokken 15.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 207 ord
    FORNØYD? Den europeiske sentralbanken skal i mye høyere grad ta hensyn til klimaendringene når pengepolitikken skal utformes. Her klimaaktivist Greta Thunberg i klassisk stil. Foto: NTB

    Etter en 18 måneder lang vurderingsprosess, hvor det styrende rådet i Den europeiske sentralbanken (ESB) har vurdert sin pengepolitiske strategi, la rådet på torsdag for første gang siden 2003 frem en ny strategi.

    Det nye inflasjonsmålet er på 2 prosent på mellomlang sikt – det samme som i Norge. Det nye inflasjonsmålet vil være symmetrisk, det vil si at positive og negative avvik er like uønsket.

    – Den nye strategien er et sterkt fundament som vil guide oss i implementeringen av pengepolitikken i årene som kommer, sa sentralbanksjef Christine Lagarde.

    ESB vil fortsette å bruke den harmoniserte konsumprisindeksen (HICP) som instrument for å måle inflasjonen.

    Det vil ikke gå 18 år til neste vurdering av pengepolitikken. Neste vurdering er planlagt å skje i 2025.

    Tar med klimaendringer

    Under den nye strategien forplikter sentralbanken seg til å inkorporere klimaendringene i det pengepolitiske rammeverket. Banken har utarbeidet en handlingsplan for hvordan den faktisk skal gjøre dette.

    Det innebærer blant annet å utvide kapasiteten til de makroøkonomiske modellene til å inkludere virkningene av klimaendringene, og ta klimahensyn når de utvikler den videre pengepolitikken.

    Fra 2022 vil ESB også begynne med å utsette økonomien i eurosonen for stresstester, for å vurdere hvor risikoutsatt eurosystemet er for klimaendringer.